Midsommar

Nu är vi här igen. Vid den här tiden på året som vi har längtat så mycket efter. Som vi sätter upp våra mål efter. Som ska vara så härlig, så underbar, så fantastisk, så perfekt…..nä sluta nu.
För midsommar är ju faktiskt bara ett datum i almanackan, som vilken helg som helst,  men av någon anledning har vi gjord den här helgen till något fullkomligt heligt. Du rör inte min midsommar, typ.
Vi tycker synd om dem som måste jobba under midsommarhelgen. Eller ännu värre. Vara kvar i stan. Va, ska du inte ut i på landet eller skärgården ??
Nu låter det kanske som om jag inte gillar att fira midsommar. Det gör jag. Jag älskar sommar och midsommar. Jag tycker bara att det blir lite hysteriskt för EN helg.
Dessutom tänker jag på alla människor som faktiskt är ensamma och inte har någon att fira(vara) med. Det gäller självklart alla högtider men jag tror jul och midsommar kan kännas extra jobbigt för dem ensamma.

Nu kommer vi till det otroligt viktiga med midsommar. Nämligen maten. Ni vet den där maten som ser ungefär lika dan ut som den vi äter på julen och under påsken. Det heter bara lite annat under de olika högtiderna. Man ändrar etiketterna 😉
Jag fullkomligt älskar Sarah Dawn Finers karaktär Lynda Woodruff som gör en underbar parodi på det jag just skrev. Kolla in den på youtube om ni inte har sett den.

Nä nu ska jag sluta gnälla över midsommar och istället  tipsa er om några enkla recept som jag gillar. Inte särskilt mycket midsommarmat men gott och enkelt.

Den här salladen gjorde jag för någon månad sedan och bjöd våra middagsgäster på.

IMG_2743

Det är kokta röd- och polkabetor, svart ris, bladspenat, jordgubbar och rostade pinjenötter. Väldigt enkelt och gott.

Att göra en dessert av en ananas är kul och dekorativt. Det är inte svårt, men kräver en vass kniv för att göra det enklare att dela ananasen i 2 halvor. Sedan skar jag ur ananasköttet men lät det ligga i botten på ananasen och la sedan över lite andra färska frukter och bär. Trevligt att ställa på bordet. Servera med glass eller grädde eller ät som det är.

IMG_3074

En jordgubbstårta hör väl ändå midsommaren till men jag är inte så förtjust i “vanliga” tårtor så jag hittade det här receptet (anja.elle.se) på en härlig raw hallon cheesecake och den blev riktigt god och var inte alls svår att göra.

Det här behövs för ca 10-12 personer:

Nötbotten:

  • 3,5 dl sötmandel
  • 12 urkärnade dadlar
  • 1 nypa havssalt

vanilj och citronfyllning:

  • 6 dl cashewnötter (blötlägg gärna 2-3 timmar så blir det lättare att mixa)
  • 2 dl kokosolja
  • 1,5 dl pressad citronsaft
  • 1 dl honung
  • 1 msk vaniljpulver
  • ev. 1 dl kallt vatten

Hallontopping:

  • 3 dl hallon (färska eller frysta)
  • 1,5 msk chiafrön
  • ca 5-6 torkade aprikoser (jag köper ekologiska från Saltå Kvarn)

Gör så här:

Mixa mandlar, dadlar och havssalt till nötbotten i en matberedare tills det blir en jämn och kladdig massa.
Tryck ut nötmassan till ett jämt lager i botten på en springform.
Häll alla ingredienser till vanilj- och citronfyllningen i en mixer eller matberedare (tillsätt ev.lite kallt vatten för att kunna mixa lättare).
Häll fyllningen i ett jämnt lager över nötbotten och ställ in i frysen ca 45-60 minuter (fyllningen ska stelna).
Mixa hallonen,aprikoserna och rör ner chiafröna. Låt stå och svälla en stund.
Ta ut tårtan från frysen och häll över toppingen och ställ in i frysen igen och ta fram ca 30 minuter innan tårtan ska serveras.
Toppa med frukter, bär, nötter eller vad ni gillar.

IMG_3092

Jag älskar vattenmelon och äter en hel del när det är säsong. När det blir varma dagar är det supergott att blanda vattenmelon, frysta hallon och krossad is i en mixer. Det blir en riktigt fräsch alkoholfri sommardrink som verkligen läskar när det är varmt.

IMG_2981Nu hoppas jag ni får en alldeles underbar midsommarhelg.

Må bäst//Yvonne

Posted in dessert, glutenfritt, nyttobak, raw, Uncategorized | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Fira Nationaldagen med en syrlig rabarber- och jordgubbspaj

I morgon är det Sveriges nationaldag. En dag som jag måste erkänna att jag är ganska dålig på att fira.
Varför kan jag inte riktigt förklara för jag tänker ofta på våra grannar norrmännen och tycker det är superhärligt att se hur mycket dem firar.
Nu är det kanske inte min grej att sitta på Skansen och vifta med svenska flaggan men det finns självklart massa andra roliga(re) saker man kan göra.

En sak som är trevligt med sommar, sol och ledighet är god mat och dryck och jag misstänker att min man och jag kommer att köpa det vi gillar allra mest, nämligen fisk och skaldjur. Har vi tur är det bra väder så vi kan sitta ute och njuta.
Idag bestämde jag mig för att göra en paj med rabarber och jordgubbar.
Nu är det säsong för båda och det är lätt att hitta i butikerna. Jag letar alltid efter Krav-märkta jordgubbar och det brukar inte vara några problem att hitta men rabarber har jag inte sett några ekologiska eller Krav-märkta, tyvärr
Rabarber innehåller en hel del vatten men också C-vitamin, kalcium, en del fibrer, har ett lågt GI-värde och är väldigt näringsfattigt och kalorisnålt. 100 gram rabarber ger bara 19 kcal. Rabarber är rikt på oxalsyra som (i stora mängder) kan orsaka njursten. Därför bör personer med anlag för njursten och även små barn (känsligare njurar än vuxna) undvika rabarber.

Men för alla oss andra som gillar en frisk och lite syrlig paj kommer här ett superenkelt recept utan vitt mjöl, vitt socker eller smör.

Det här behövs till en pajform på ca 25 cm i diameter:

  • Jordgubbar, ca 200 gram
  • Rabarber, 3-4 stjälkar, beroende på storlek

Smulpaj:

  • 4-5 dl fiberhavregryn
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk kokosfett (jag mätte den osmält)
  • 2 msk vatten
  • ev. 1/2 msk flytande honung (kan uteslutas)

Gör så här:

  • Skölj, tvätta och rensa jordgubbarna och rabarberna
  • Dela “gubbarna” och skär rabarberna i ganska små bitar (1/2-1 cm stora)
  • Bred ut allt i botten på pajformen
  • Kör alla ingredienser till pajsmulet i en matberedare och smula det över jordgubbarna och rabarberna.
  • Ställ in i ugnen på ca 175-200 grader i ca 25 minuter. Alla ugnar är olika så håll koll så inget blir bränt.

IMG_2848

Innan ugnen.IMG_2849

Vad ni väljer att servera pajen till är helt upp till er själva. Vill ni ha vispgrädde, vaniljsås/glass så tar ni det. Jag väljer den nyttigare varianten med kvarg som jag blandar med lite mosade jordgubbar. Det kan sötas med lite flytande honung om man vill ha lite sötma.

IMG_2860Hoppas ni får en riktigt skön Nationaldag.

Må bäst//Yvonne

Posted in dessert, glutenfritt, nyttobak, veganskt, vegetariskt | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Frossa i vattenmelon

Fantastiskt härliga dagar vi har just nu. Men när det är så här varmt gäller det att få i sig ordentligt med vätska och framförallt om man tränar ute i solen och vatten är absolut det bästa för kroppen.

Många tycker det är tråkigt att bara dricka vatten eftersom det inte smakar något och då är mitt tips att lägga i t.ex jordgubbar, gurkskivor, citronskivor, vattenmelonbitar eller vad man nu gillar för smak, i vattenglaset eller kannan. Ett enkelt och nyttigt sätt att smaksätta sitt vatten på utan massa onödigt tillsatt socker.

Vattenmelon är något jag äter mycket på sommaren. Så här tidigt på säsongen brukar dem vara lite smaklösa men jag har haft tur att hitta ekologiska goda vattenmeloner (på ICA).

Så här äter jag helst en vattenmelon

IMG_2708

Vattenmelon innehåller mycket vatten men också en del A- och C-vitamin och är man ute efter något som ger väldigt lite kalorier så är vattenmelonen ett perfekt val. Per 100 gram innehåller den 0 gram fett och ger bara 34 kcal.

Jag blandar ofta vattenmelon med mina andra grönsaker nu på sommaren. Tycker det ger en härlig och frisk smak.

IMG_9076

En smoothie eller en frisk och svalkande drink med vattenmelon är inte helt fel en varm sommardag

IMG_2752

Här har jag blandat(i blendern) vattenmelon, frysta hallon och lite pressad citron. Lägg några isbitar i glaset och du har en riktigt härlig sommardrink.

Det är ju inte så långt kvar till midsommar och det här fatet med svenska gubbar och vattenmelon tycker jag passar väldigt bra att bjuda på.

IMG_2785Hoppas ni får en riktigt skön helg.

Må bäst//Yvonne

Posted in kostråd, livsstil, smoothie, vegetariskt | Tagged , , , , , | Leave a comment

Frisk & grön ärthummus

Hej!
Solen skiner (i alla fall idag) och det är snart helg med den glittrande Eurovision i Stockholm som dånar i tunnelbanor, gator och torg. Vare sig du behöver en härlig dipp till Eurovision eller till andra middagar och grillkvällar så tycker jag verkligen att du ska testa denna gröna ärthummus med frisk smak av citron och mynta. Den försvann fort när jag ställde fram den!

Grön ärthummus – 1 lagom stor skål

1 burk ärtor (brukar vara runt 380 gram), 2-3 matskedar olivolja, saften ur 1 citron, 1 nypa salt, lite svartpeppar, ett stänk vitpeppar, 1 msk tahini (funkar faktiskt bra utan med), 1 näve myntablad.

Kör allting i mixern till en grov röra. Denna kan serveras till grillat eller användas som dipp till t.ex. fröknäcke, gurka eller morötter. Även god till fisktacos. Det härliga är att den är så enkel att variera, man kan ha i lime, vitlök eller chili för att sätta en annan ton.

ärt1ärt2
I bakgrunden ser ni även en härlig tomat och mangosalsa med jalapeños.

Hoppas det smakar och ha en fin helg!
Gabriella

Posted in glutenfritt, raw, snacks, veganskt, vegetariskt | Tagged , | Leave a comment

Välkommen våren

Oj,  redan Valborg imorgon och dags att välkomna våren. Den som just nu känns väldigt avlägsen. Kallt i stora delar av landet kanske inte direkt inbjuder till att stå ute och grilla men det är väl inget som säger att man inte kan gå in och sätta sig och äta. Grilla ute, äta inne. Det kommer jag att göra iallafall.

Jag har längtat väldigt mycket efter grillad tonfisk som min man fixar på ett alldeles fantastiskt sätt. Eftersom det är han som grillar vet jag inte hur han gör men det blir så otroligt gott och saftigt, liksom bara smälter i munnen.
Till fisken tror jag att jag ska göra en enkel potatissallad. Den kan ätas både när potatisen är varm/ljummen eller kall men jag föredrar att äta den varm när vädret är så pass kallt just nu. En varm sommardag tycker jag däremot att den är godast att äta kall.

IMG_1094

Det är bara att blanda ihop lite valfria grönsaker och kokt potatis. I den här har jag också haft soltorkade tomater, marinerade vitlöksklyftor och rostade pinjenötter. Supergott.

Sedan är det det där med efterrätt. Jag skriver ganska ofta att jag inte kan/vill baka och det står jag verkligen fast vid. Men det som inte ska in i ugnen och hållas koll på tycker jag om att göra. Så som den här himmelsk goda råa halloncheeskakan (väldig konstig språkblandning). Jag har gjort den förut och lagt upp här på bloggen om det är någon som kanske känner igen den.

Raw halloncheesecake: 4-6 bitar

Botten:

4 dl valnötter
10 dadlar
1/2 pressad lime
1 msk kokosolja

Fyllning:

3 dl hallon
5-6 dl mandelmjöl
1 msk chiafrön
1/2 dl honung
2 msk kokosfett
1 msk lime
lite vatten till lagom konsistens

Översta lagret:

4 dl hallon
6 aprikoser
3 msk chiafrön
1 msk lime

Gör så här:

  • Mixa nötterna först och häll sedan i dadlar, lime och kokosolja. Mixa vidare till en smet/deg.
  • Tryck ut i botten på en springform (kakform med löstagbar kant)
  • Mixa ingredienserna till fyllningen. Bred ut över bottenlagret.
  • Ställ kakan i frysen i någon timme.
  • Mixa ingredienserna till det översta lagret. Bred ut detta överst på kakan.
  • Ställ kakan i frysen före servering så att den blir kall.
  • Den kan även förvaras i frysen, men ta fram i god tid före servering (annars smakar delbara kallt).
  • Jag har valt att bara använda ekologiska ingredienser.

 

IMG_2493

Ät den som den är eller servera den med lite vaniljglass.
Receptet kommer från Kurera.se

Hoppas ni får en riktigt skön Valborg/Första maj helg 🙂

Må bäst//Yvonne

Posted in dessert, glutenfritt, nyttobak, raw, vegetariskt | Tagged , , , , | Leave a comment

Underbart goda energibars

Ingen hemlighet att jag är värdelös på att baka. Kanske beror det på bristande intresse, har aldrig riktigt förstått det där med att stå i köket, kanske i flera timmar, och röra ihop smet eller deg. Men vilken tur att det finns dem som är riktigt grymma på att fixa bakverk och bullar så jag kan köpa om jag behöver (händer inte ofta).

Lite svag för sk. energibollar/bars är jag dock. Förmodligen för att det passar mig i både smak och innehåll.

Idag gjorde jag några underbart goda och mycket enkla energibars (kan även rullas till bollar).
Här kommer receptet (som jag hittade hos Biofood.se)

Det gör behövs: ca 8-10 bitar

  • 8  st torkade dadlar
  • 8 st aprikoser
  • 2 msk kokosolja
  • 2 dl fiberhavregryn
  • 1 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 dl kokosflingor
  • 50-70 gram mörk choklad 70-85%
  • 2 msk flytande honung

Gör så här:

  1. Mixa dadlar och aprikoser tillsammans med kokosoljan till en slät smet (i en matberedare)
  2. Rosta havregryn, pumpafrön, solrosfrön och kokosflingor i en het stekpanna och blanda runt tills de fått lite färg.
  3. Blanda i finhackad mörk choklad. Smaka av med honung och blanda ordentligt.
  4. Rör samman med smeten i en skål. Forma smeten till en rektangel  på ett bakplåtspapper, ca 1-2 cm hög.
  5. Ställ kallt ett par timmar och skär sedan i lagom stora bitar.

IMG_2358Försvinnande goda 🙂

Må bäst//Yvonne

Posted in mellanmål, nyttobak, veganskt, vegetariskt | Tagged , , | Leave a comment

Har ni provat Bircher müsli?

Första gången jag hörde ordet “Bircher müsli” var när jag och min man var i London och på hotellet som vi bodde på serverades det något med det namnet. Jag hade ingen aning om vad det var men jag gillade verkligen det jag fick. Det här är ganska många år sedan och då fanns inget som hette sociala medier där man kunde få tips, som idag.

Min goda frukost från London föll i glömska och jag har inte tänkt på det förän jag var i Prag för några veckor sedan. Min man och jag bodde på ett superhärligt hotell där frukosten var fantastisk. Jag är ju rätt kräsen med vad jag stoppar i mig men jag hade verkligen inget att klaga på där. När jag gick runt och kollade vad jag skulle ta på min tallrik såg jag att det stod Bircher muesli på en skylt. Självklart var jag tvungen att prova även här och jag blev inte besviken. Underbart gott.

En dag bestämde jag mig för att Googla ordet Bircher muesli för att se vad den innehöll. Jag fick fram att det var en schweizisk läkare vid namn Maximilian Bircher-Brenner som redan i slutet av 1800-talet förespråkade en hälsosam diet rik på nötter, frukt, bär och mindre kött. På hans klinik i Zürich serverade han sina patienter denna våta müsli. Därav namnat.

Är man en frukostfantast, som jag, men tycker det är skönt att ligga kvar lite för länge i sängen på morgonen kan det här vara värt att prova. Det tar inte många minuter att fixa iordning den och ställa in i kylen över natten. På morgonen äter man den som den är på väg ut genom dörren eller tar lite tid på sig att toppa den med frukt, bär, nötter, bipollen, kokosflingor eller vad man gillar.

IMG_2152

Jag har inte gjort exakt som herr Bircher gjorde sin müsli, men en liknande.

Jag blandade:

1 dl fiberhavregryn
1 dl rågflingor
1/2 rivet äpple
3 st dadlar som jag klippte i små bitar (orginalreceptet innehåller russin)
sedan hällde jag vatten och havremjölk över (50/50) så att det täcker grynen ordentligt
blanda runt och ställ i en burk med lock i kylen över natten.
är den för torr på morgonen är det bara att hälla i lite mer vätska.
IMG_2054
Så här blev den med hallon, valnötter, bipollen och lite kokosflingor över.

En annan variant är att ha i kanel, äppelbitar, banan, bipollen och nötter.IMG_2171Må bäst//Yvonne

Posted in frukost, kostråd | Tagged , , , | Leave a comment

Grillsäsongen närmar sig

Det är ingen hemlighet att jag gillar när det går lätt och snabbt att fixa mat och när det mesta sköter sig själv (älskar ugnen).
Den här förrätten är en sådan. Jag serverade den till min familj förra helgen och alla uppskattade den. Nu när grillsäsongen närmar sig kan den också passa utmärkt som ett tillbehör till det ni gillar att lägga på grillen.

Så här gjorde jag:

  • Jag delade två paprikor och gröpte ur innehållet.
  • Sedan la jag dem på ett bakplåtspapper på en plåt och i paprikorna la jag 4 halvor cocktailtomater.
  • Därefter fyllde jag halvorna med hemgjord pesto (se recept under bilden) och satte in dem i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter
  • Ta ut plåten och lägg i Halloumiost skurna i kuber.
  • Ställ in plåten ytterligare ca 5 minuter.
  • Sedan är det bara att servera

IMG_2258Pestorecept:2-4 pers

  • 1 kruka basilika
  • 1 dl färskriven parmesanost
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl pinjenötter eller solroskärnor (billigare)
  • 1/2 dl olivolja
  • ev lite örtsalt
  • Skala vitlöken och kör alla ingredienser i en matberedare till en jämn smet

 

Något annat som är väldigt gott att endera äta som det är eller som tillbehör till grillat är rotfrukter i ugn.

Jag skalar palsternacka, morötter och sötpotatis.
Lägger dem i en bunke och häller olivolja och örtsalt över och blandar försiktigt runt.
Sedan häller jag ut rotsakerna på ett bakplåtspapper på en plåt och ställer in i ugn ca 20- 25 minuter på 200 grader. Tänk på att alla ugnar är olika snabba.

IMG_2051Jag har blandat i råris också eftersom jag äter detta som en måltid, utan tillbehör.
Även här är det pesto till.

Nu får vi hoppas att solen och värmen kommer i helgen.

Må bäst//Yvonne

Posted in vegetariskt | Tagged , , , , | Leave a comment

Helggodis

Jag testade att göra lite nya varianter den här gången på nyttigare godis till helg och fika. Daddelbollar är fantastiskt gott men jag kände att det behövs variation med, så när jag bläddrade igenom mattidningar med godisinspiration (ja, det var påsktider) hittade jag några recept att jobba kring. Mest nöjd är jag faktiskt med de Roy Fares-inspirerade chokladpuffarna, min man svalde hela satsen i ett svep och de som han smaka var alla överens om att de var extra goda.

Chokladpuffar med Roy Fares inspo (liten sats)
2 dl dinkelpuffar, honung, apelsinskal och 100 g mörk choklad (gärna minst 70%)

Sätt ugnen på 200 grader. Häll i dinkelpuffarna i en bunke och blanda runt med honung och lite apelsinskal (ca 2 tsk). Strö ut dem på en plåt klädd i bakplåtspapper och rosta i ugnen ca 10 min. Blanda runt dem några gånger under tiden och håll koll så att de inte blir brända. Dinkelpuffarna är ofta rostade när man köper dem men man får fram sån härlig smak med honungen och apelsinen i den extra rostningen vi gör här.

Medan de svalnar kan du smälta chokladen i vattenbad. Häll ner dinkelpuffarna och rör runt så de blir täckta av choklad. Klicka ut små högar på smörpapper/bakplåtspapper och förvara torrt. Är ni många är satsen jätteenkel att dubbla!

20160403_192510 20160403_192519

I samma veva som jag gjorde dessa gjorde jag även en annan variant på rawbollar, fast utan daddlar som sagt. Jag gillar hur det fräscha och syrligheten kommer fram i dom här.

Rawbollar med mango och torkade aprikoser (ca 10 st)
50 gram torkade aprikoser, 50 gram torkad mango, 0,5 dl cashewnötter, 2 msk solrosfrön, 1 msk kokosolja, lite saft från apelsin (om du ändå har en från apelsinskalet du använde i receptet ovan) och 1 nypa salt.

Dela gärna mangon i mindre bitar. Kör sen allting i en mixer. Min smet blev ganska kletig. Rulla till bollar. Om man verkligen vill ha det som godis kan du doppa dem i ekologisk vit choklad. För lite nyttigare variant rullar du dem i kokos.

20160402_200654
Naturella ovan och med choklad under.

20160403_192324

Ha det fint,
Gabriella

Posted in choklad, glutenfritt, godis, nyttobak, raw | Leave a comment

Finns det bra färdigmat?

Det är inte alltid lätt att hinna med allt som man ska och vill göra.
Jobba/plugga, umgås med familj/vänner, egentid/fritid,  träna, sova, äta. Och allt detta inom 24 timmar.
Jag har läst att vi aldrig tidigare har tillbringat så liten tid till att laga mat som vi gör idag. Kommer inte ihåg hur få minuter det var jämfört med 50-, 60-, och 70-talet men jag minns att jag reagerade på att det var väldigt liten tid.
Många av oss vill trots allt laga vår mat från grunden i så stor utsträckning som möjligt och det krävs en del planering för att hinna och orka det. Är man trött efter en lång dag på jobbet och ungarna är hungriga och vill ha mat snabbt är det lätt att “fuska”. Dvs köpa färdigmat.
Men det behöver inte alltid vara dåligt att köpa färdigmat. Många tillverkare har fattat att tidsbrist i vardagen inte innebär att man inte bryr sig om vad maten innehåller. Det finns bra alternativ att hitta.

Jag har testat soppor och grytor från företaget Spoons och jag kan absolut rekommendera dem.
Vad som gör att jag tycker deras produkter är bra är att det smakar gott. Rätt viktigt, eller hur? Sedan kommer innehållet som är naturligt och utan tillsatser. Mycket av den sk. färdigmat som finns idag innehåller massor av både socker och salt. Spoons har valt att smaksätta maten med kryddor istället. Det gillar jag verkligen.
Deras produkter är också veganvänliga och utan gluten. Lagas i Malmö för hand. Tyvärr kan jag inte hitta ursprungsland för råvarorna. Om jag ska påpeka något, för mig, negativt så är deras produkter inte ekologiska.
På deras hemsida kan ni läsa mer om produkterna, få recepttips och hitta återförsäljare.
http://www.smakaspoons.se

IMG_2108IMG_2110Så här ser innehållsförteckningen ut för fransk lantgryta.  Inga konstigheter.

IMG_2116

Jag värmde min gryta i en kastrull. Snabbt och smidigt när man har bråttom. Jag klickade i lite turkisk yoghurt och dekorerade med ett basilika/lime blad, annars har jag inte gjort något med den.

Må bäst//Yvonne

 

Posted in glutenfritt, livsstil, mat, vegetariskt | Tagged , , | Leave a comment