Frisk & grön ärthummus

Hej!
Solen skiner (i alla fall idag) och det är snart helg med den glittrande Eurovision i Stockholm som dånar i tunnelbanor, gator och torg. Vare sig du behöver en härlig dipp till Eurovision eller till andra middagar och grillkvällar så tycker jag verkligen att du ska testa denna gröna ärthummus med frisk smak av citron och mynta. Den försvann fort när jag ställde fram den!

Grön ärthummus – 1 lagom stor skål

1 burk ärtor (brukar vara runt 380 gram), 2-3 matskedar olivolja, saften ur 1 citron, 1 nypa salt, lite svartpeppar, ett stänk vitpeppar, 1 msk tahini (funkar faktiskt bra utan med), 1 näve myntablad.

Kör allting i mixern till en grov röra. Denna kan serveras till grillat eller användas som dipp till t.ex. fröknäcke, gurka eller morötter. Även god till fisktacos. Det härliga är att den är så enkel att variera, man kan ha i lime, vitlök eller chili för att sätta en annan ton.

ärt1ärt2
I bakgrunden ser ni även en härlig tomat och mangosalsa med jalapeños.

Hoppas det smakar och ha en fin helg!
Gabriella

Posted in glutenfritt, raw, snacks, veganskt, vegetariskt | Tagged , | Leave a comment

Välkommen våren

Oj,  redan Valborg imorgon och dags att välkomna våren. Den som just nu känns väldigt avlägsen. Kallt i stora delar av landet kanske inte direkt inbjuder till att stå ute och grilla men det är väl inget som säger att man inte kan gå in och sätta sig och äta. Grilla ute, äta inne. Det kommer jag att göra iallafall.

Jag har längtat väldigt mycket efter grillad tonfisk som min man fixar på ett alldeles fantastiskt sätt. Eftersom det är han som grillar vet jag inte hur han gör men det blir så otroligt gott och saftigt, liksom bara smälter i munnen.
Till fisken tror jag att jag ska göra en enkel potatissallad. Den kan ätas både när potatisen är varm/ljummen eller kall men jag föredrar att äta den varm när vädret är så pass kallt just nu. En varm sommardag tycker jag däremot att den är godast att äta kall.

IMG_1094

Det är bara att blanda ihop lite valfria grönsaker och kokt potatis. I den här har jag också haft soltorkade tomater, marinerade vitlöksklyftor och rostade pinjenötter. Supergott.

Sedan är det det där med efterrätt. Jag skriver ganska ofta att jag inte kan/vill baka och det står jag verkligen fast vid. Men det som inte ska in i ugnen och hållas koll på tycker jag om att göra. Så som den här himmelsk goda råa halloncheeskakan (väldig konstig språkblandning). Jag har gjort den förut och lagt upp här på bloggen om det är någon som kanske känner igen den.

Raw halloncheesecake: 4-6 bitar

Botten:

4 dl valnötter
10 dadlar
1/2 pressad lime
1 msk kokosolja

Fyllning:

3 dl hallon
5-6 dl mandelmjöl
1 msk chiafrön
1/2 dl honung
2 msk kokosfett
1 msk lime
lite vatten till lagom konsistens

Översta lagret:

4 dl hallon
6 aprikoser
3 msk chiafrön
1 msk lime

Gör så här:

  • Mixa nötterna först och häll sedan i dadlar, lime och kokosolja. Mixa vidare till en smet/deg.
  • Tryck ut i botten på en springform (kakform med löstagbar kant)
  • Mixa ingredienserna till fyllningen. Bred ut över bottenlagret.
  • Ställ kakan i frysen i någon timme.
  • Mixa ingredienserna till det översta lagret. Bred ut detta överst på kakan.
  • Ställ kakan i frysen före servering så att den blir kall.
  • Den kan även förvaras i frysen, men ta fram i god tid före servering (annars smakar delbara kallt).
  • Jag har valt att bara använda ekologiska ingredienser.

 

IMG_2493

Ät den som den är eller servera den med lite vaniljglass.
Receptet kommer från Kurera.se

Hoppas ni får en riktigt skön Valborg/Första maj helg 🙂

Må bäst//Yvonne

Posted in dessert, glutenfritt, nyttobak, raw, vegetariskt | Tagged , , , , | Leave a comment

Underbart goda energibars

Ingen hemlighet att jag är värdelös på att baka. Kanske beror det på bristande intresse, har aldrig riktigt förstått det där med att stå i köket, kanske i flera timmar, och röra ihop smet eller deg. Men vilken tur att det finns dem som är riktigt grymma på att fixa bakverk och bullar så jag kan köpa om jag behöver (händer inte ofta).

Lite svag för sk. energibollar/bars är jag dock. Förmodligen för att det passar mig i både smak och innehåll.

Idag gjorde jag några underbart goda och mycket enkla energibars (kan även rullas till bollar).
Här kommer receptet (som jag hittade hos Biofood.se)

Det gör behövs: ca 8-10 bitar

  • 8  st torkade dadlar
  • 8 st aprikoser
  • 2 msk kokosolja
  • 2 dl fiberhavregryn
  • 1 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 dl kokosflingor
  • 50-70 gram mörk choklad 70-85%
  • 2 msk flytande honung

Gör så här:

  1. Mixa dadlar och aprikoser tillsammans med kokosoljan till en slät smet (i en matberedare)
  2. Rosta havregryn, pumpafrön, solrosfrön och kokosflingor i en het stekpanna och blanda runt tills de fått lite färg.
  3. Blanda i finhackad mörk choklad. Smaka av med honung och blanda ordentligt.
  4. Rör samman med smeten i en skål. Forma smeten till en rektangel  på ett bakplåtspapper, ca 1-2 cm hög.
  5. Ställ kallt ett par timmar och skär sedan i lagom stora bitar.

IMG_2358Försvinnande goda 🙂

Må bäst//Yvonne

Posted in mellanmål, nyttobak, veganskt, vegetariskt | Tagged , , | Leave a comment

Har ni provat Bircher müsli?

Första gången jag hörde ordet “Bircher müsli” var när jag och min man var i London och på hotellet som vi bodde på serverades det något med det namnet. Jag hade ingen aning om vad det var men jag gillade verkligen det jag fick. Det här är ganska många år sedan och då fanns inget som hette sociala medier där man kunde få tips, som idag.

Min goda frukost från London föll i glömska och jag har inte tänkt på det förän jag var i Prag för några veckor sedan. Min man och jag bodde på ett superhärligt hotell där frukosten var fantastisk. Jag är ju rätt kräsen med vad jag stoppar i mig men jag hade verkligen inget att klaga på där. När jag gick runt och kollade vad jag skulle ta på min tallrik såg jag att det stod Bircher muesli på en skylt. Självklart var jag tvungen att prova även här och jag blev inte besviken. Underbart gott.

En dag bestämde jag mig för att Googla ordet Bircher muesli för att se vad den innehöll. Jag fick fram att det var en schweizisk läkare vid namn Maximilian Bircher-Brenner som redan i slutet av 1800-talet förespråkade en hälsosam diet rik på nötter, frukt, bär och mindre kött. På hans klinik i Zürich serverade han sina patienter denna våta müsli. Därav namnat.

Är man en frukostfantast, som jag, men tycker det är skönt att ligga kvar lite för länge i sängen på morgonen kan det här vara värt att prova. Det tar inte många minuter att fixa iordning den och ställa in i kylen över natten. På morgonen äter man den som den är på väg ut genom dörren eller tar lite tid på sig att toppa den med frukt, bär, nötter, bipollen, kokosflingor eller vad man gillar.

IMG_2152

Jag har inte gjort exakt som herr Bircher gjorde sin müsli, men en liknande.

Jag blandade:

1 dl fiberhavregryn
1 dl rågflingor
1/2 rivet äpple
3 st dadlar som jag klippte i små bitar (orginalreceptet innehåller russin)
sedan hällde jag vatten och havremjölk över (50/50) så att det täcker grynen ordentligt
blanda runt och ställ i en burk med lock i kylen över natten.
är den för torr på morgonen är det bara att hälla i lite mer vätska.
IMG_2054
Så här blev den med hallon, valnötter, bipollen och lite kokosflingor över.

En annan variant är att ha i kanel, äppelbitar, banan, bipollen och nötter.IMG_2171Må bäst//Yvonne

Posted in frukost, kostråd | Tagged , , , | Leave a comment

Grillsäsongen närmar sig

Det är ingen hemlighet att jag gillar när det går lätt och snabbt att fixa mat och när det mesta sköter sig själv (älskar ugnen).
Den här förrätten är en sådan. Jag serverade den till min familj förra helgen och alla uppskattade den. Nu när grillsäsongen närmar sig kan den också passa utmärkt som ett tillbehör till det ni gillar att lägga på grillen.

Så här gjorde jag:

  • Jag delade två paprikor och gröpte ur innehållet.
  • Sedan la jag dem på ett bakplåtspapper på en plåt och i paprikorna la jag 4 halvor cocktailtomater.
  • Därefter fyllde jag halvorna med hemgjord pesto (se recept under bilden) och satte in dem i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter
  • Ta ut plåten och lägg i Halloumiost skurna i kuber.
  • Ställ in plåten ytterligare ca 5 minuter.
  • Sedan är det bara att servera

IMG_2258Pestorecept:2-4 pers

  • 1 kruka basilika
  • 1 dl färskriven parmesanost
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl pinjenötter eller solroskärnor (billigare)
  • 1/2 dl olivolja
  • ev lite örtsalt
  • Skala vitlöken och kör alla ingredienser i en matberedare till en jämn smet

 

Något annat som är väldigt gott att endera äta som det är eller som tillbehör till grillat är rotfrukter i ugn.

Jag skalar palsternacka, morötter och sötpotatis.
Lägger dem i en bunke och häller olivolja och örtsalt över och blandar försiktigt runt.
Sedan häller jag ut rotsakerna på ett bakplåtspapper på en plåt och ställer in i ugn ca 20- 25 minuter på 200 grader. Tänk på att alla ugnar är olika snabba.

IMG_2051Jag har blandat i råris också eftersom jag äter detta som en måltid, utan tillbehör.
Även här är det pesto till.

Nu får vi hoppas att solen och värmen kommer i helgen.

Må bäst//Yvonne

Posted in vegetariskt | Tagged , , , , | Leave a comment

Helggodis

Jag testade att göra lite nya varianter den här gången på nyttigare godis till helg och fika. Daddelbollar är fantastiskt gott men jag kände att det behövs variation med, så när jag bläddrade igenom mattidningar med godisinspiration (ja, det var påsktider) hittade jag några recept att jobba kring. Mest nöjd är jag faktiskt med de Roy Fares-inspirerade chokladpuffarna, min man svalde hela satsen i ett svep och de som han smaka var alla överens om att de var extra goda.

Chokladpuffar med Roy Fares inspo (liten sats)
2 dl dinkelpuffar, honung, apelsinskal och 100 g mörk choklad (gärna minst 70%)

Sätt ugnen på 200 grader. Häll i dinkelpuffarna i en bunke och blanda runt med honung och lite apelsinskal (ca 2 tsk). Strö ut dem på en plåt klädd i bakplåtspapper och rosta i ugnen ca 10 min. Blanda runt dem några gånger under tiden och håll koll så att de inte blir brända. Dinkelpuffarna är ofta rostade när man köper dem men man får fram sån härlig smak med honungen och apelsinen i den extra rostningen vi gör här.

Medan de svalnar kan du smälta chokladen i vattenbad. Häll ner dinkelpuffarna och rör runt så de blir täckta av choklad. Klicka ut små högar på smörpapper/bakplåtspapper och förvara torrt. Är ni många är satsen jätteenkel att dubbla!

20160403_192510 20160403_192519

I samma veva som jag gjorde dessa gjorde jag även en annan variant på rawbollar, fast utan daddlar som sagt. Jag gillar hur det fräscha och syrligheten kommer fram i dom här.

Rawbollar med mango och torkade aprikoser (ca 10 st)
50 gram torkade aprikoser, 50 gram torkad mango, 0,5 dl cashewnötter, 2 msk solrosfrön, 1 msk kokosolja, lite saft från apelsin (om du ändå har en från apelsinskalet du använde i receptet ovan) och 1 nypa salt.

Dela gärna mangon i mindre bitar. Kör sen allting i en mixer. Min smet blev ganska kletig. Rulla till bollar. Om man verkligen vill ha det som godis kan du doppa dem i ekologisk vit choklad. För lite nyttigare variant rullar du dem i kokos.

20160402_200654
Naturella ovan och med choklad under.

20160403_192324

Ha det fint,
Gabriella

Posted in choklad, glutenfritt, godis, nyttobak, raw | Leave a comment

Finns det bra färdigmat?

Det är inte alltid lätt att hinna med allt som man ska och vill göra.
Jobba/plugga, umgås med familj/vänner, egentid/fritid,  träna, sova, äta. Och allt detta inom 24 timmar.
Jag har läst att vi aldrig tidigare har tillbringat så liten tid till att laga mat som vi gör idag. Kommer inte ihåg hur få minuter det var jämfört med 50-, 60-, och 70-talet men jag minns att jag reagerade på att det var väldigt liten tid.
Många av oss vill trots allt laga vår mat från grunden i så stor utsträckning som möjligt och det krävs en del planering för att hinna och orka det. Är man trött efter en lång dag på jobbet och ungarna är hungriga och vill ha mat snabbt är det lätt att “fuska”. Dvs köpa färdigmat.
Men det behöver inte alltid vara dåligt att köpa färdigmat. Många tillverkare har fattat att tidsbrist i vardagen inte innebär att man inte bryr sig om vad maten innehåller. Det finns bra alternativ att hitta.

Jag har testat soppor och grytor från företaget Spoons och jag kan absolut rekommendera dem.
Vad som gör att jag tycker deras produkter är bra är att det smakar gott. Rätt viktigt, eller hur? Sedan kommer innehållet som är naturligt och utan tillsatser. Mycket av den sk. färdigmat som finns idag innehåller massor av både socker och salt. Spoons har valt att smaksätta maten med kryddor istället. Det gillar jag verkligen.
Deras produkter är också veganvänliga och utan gluten. Lagas i Malmö för hand. Tyvärr kan jag inte hitta ursprungsland för råvarorna. Om jag ska påpeka något, för mig, negativt så är deras produkter inte ekologiska.
På deras hemsida kan ni läsa mer om produkterna, få recepttips och hitta återförsäljare.
http://www.smakaspoons.se

IMG_2108IMG_2110Så här ser innehållsförteckningen ut för fransk lantgryta.  Inga konstigheter.

IMG_2116

Jag värmde min gryta i en kastrull. Snabbt och smidigt när man har bråttom. Jag klickade i lite turkisk yoghurt och dekorerade med ett basilika/lime blad, annars har jag inte gjort något med den.

Må bäst//Yvonne

 

Posted in glutenfritt, livsstil, mat, vegetariskt | Tagged , , | Leave a comment

Alternativ till påskgodis

Påsken, den stora godisätarhelgen.
Nä, jag ska inte vara tråkig och skriva hur många ton godis vi svenskar äter och vilket skit socker är. Det vet du förhoppningsvis redan och sedan är det upp till dig att avgöra vad du vill stoppa i dig eller inte.

Istället tänkte jag visa vad jag gjorde idag, något som, innehållsmässigt är betydligt bättre än vad mycket av godiset du köper i din butik är. Räknar du kalorier ska du inte göra de här bollarna för nötsmör, som jag har haft i, är inte det mest kalorisnåla man kan äta. Men som sagt inget konstigt innehåll och jag har valt Krav-märkta produkter så jordnötssmöret och tahinin innehåller bara det som det ska innehålla.

Till mina ca 10 nötbollar blandade jag: 12 dadlar(utan kärnor), ca 2 msk ekologiskt jordnötssmör (min favorit är Green choice), 2 msk ekologisk tahini (sesampasta) från Kung Markatta och ca 1 msk ekologiskt mandelmjöl. Sedan körde jag allt i en matberedare och rullade bollarna i bipollen och sesanfrön. Ställ in i kylen en stund.

Detta är tyvärr inget för nötallergiker men en dröm för oss som gillar och tål nötsmör.

IMG_1963

Jag önskar er alla en riktigt skön påskhelg och strunta i fjädrarna för djurens skull.

Må bäst//Yvonne

Posted in godis, vegetariskt | Tagged , , , , , | Leave a comment

Tropisk glass

Hej,
jag ska erkänna att inlägget är något färgad av min resa till varmare breddgrader, men vi behöver lika mycket tropisk inspiration och smaker på denna sida av halvklotet tycker jag.
Det fanns så mycket härliga frukter att tillgå att jag tog det som fanns, och gjorde till det jag var sugen på, det resulterade i denna “tropiska glass”. Ja, den är fri från socker, laktos och gluten, för den är bara gjord på det goda i naturen.

Jag mixade en banan med en mango till en fluffig smet och ställde i frysen ca 1h. Är den för hård när du tar ut den, låt den tina något. Sen toppade jag med det feta lagret av kokosmjölken och mynta. Bara äta och njuta, var ni än är.IMG_3515 IMG_3517

Ha det fint,
Gabriella

Posted in dessert, glutenfritt, mellanmål, raw, Uncategorized, veganskt | Tagged , , | Leave a comment

En smoothie för choklad- och kaffeälskare.

Igår hade jag en sån där storstädardag av mitt arbetsrum/kontor. Dammsuger och flyttar papper från den ena sidan av skrivbordet till den andra det gör jag ofta. Men nu hade jag bestämt att jag skulle gå igenom alla utskrivna recept, hälsorapporter, träningstips och allt annat som jag tror att jag behöver spara för mitt jobb.
Idag finns det mesta på nätet så egentligen behöver man ju inte spara allt man hittar. Dessutom ändras hälsorön och och träningstips ofta, så i min branch måste man hålla sig uppdaterad på allt nytt och inte hänga kvar i det som har varit.
Förut brukade jag köpa en del tidskrifter/månadsmagasin om hälsa som jag tyckte var bra men när jag nu satt på golvet och bläddrade igenom dessa kunde jag bara konstatera att det mesta visste jag redan och det andra kändes inte modernt eller aktuellt.

Mycket papper åkte ner i  papperskorgen och massor av tidningar till pappersinsamlingen, härligt,  MEN ett recept fastnade jag för. Det hittade jag på Kurera en gång i tiden och jag tror aldrig jag har gjort receptet så självklart var jag tvungen att testa det och jag hade faktiskt alla ingredienser hemma. Det händer inte alltid.

Det här ger ca 4 dl:
2 mindre bananer
1/2- 1 mango (beror lite på storleken)
1-1,5 dl havremjölk (eller den mjölksort ni gillar)
1-1,5 dl starkt kaffe
4-6 urkärnade dadlar
2 msk kakao
1/2 tsk kanel
2 msk fet kokosmjölk som rörs i på slutet
Kör alla ingredienser i en blender eller med en kraftfull stavmixer. Innan jag hällde upp godingen i ett glas rörde jag ner 2 msk av det feta från kokosmjölken. Det kan man utesluta om man vill.
Sedan rev jag lite mörk choklad och toppade smoothien med det och lite kokosflingor.
IMG_1595Jag har som vanligt valt ekologiska och Krav-märkta produkter.

IMG_1601Min belöning. En himmelskt god smoothie och ett välstädat kontor.

Må bäst//Yvonne

Posted in smoothie, vegetariskt | Tagged , , , , , | Leave a comment