Lite om carob.

Min dotter la upp ett recept här på bloggen nyligen som innehöll något som heter carob. Jag måste erkänna att jag aldrig tidigare hade hört talas om detta pulver. Men eftersom min dotter och hennes fästman gillar att äta nyttigt förstod jag att det var något bra och bestämde mig för att ta reda på lite mer om carob och vad man kan använda det till.

Carobträdet eller Johannesbrödträdet som den också kallas växer runt medelhavet. Växten klassas som en baljväxt och dess frukt liknar sockerärtor och det är kapseln/fröskidan som man torkar och maler ner till det pulver som blir carob. Carobpulver påminner på många sätt om kakao men är så gott som fettfri och innehåller inget koffein. Den har 1/3 mindre kalorier än vanlig choklad och kan bl.a användas i bakverk, godis och smoothies. Carob är väldigt näringsrik då den innehåller A-vitamin, B1, B2, kalium, kalcium, koppar, järn, magnesium, krom, mangan och nickel. Dessutom är den både proteinrik (11g/100g) och fiberrik. Sägs även ha positiv effekt på ett högt kolesterolvärde.

IMG_3400 Jag hittade ett recept på en blåbär- och carob smoothie och den blev verkligen alldeles underbart god. Tror jag kommer göra den här varje morgon 🙂 Receptet ger ca 5-6 dl smoothie.

  • 3 dl ekologiska blåbär (frysta går utmärkt)
  • 1 skopa proteinpulver (jag tog vanilj som jag alltid har hemma)
  • 2-3 msk carobpulver
  • 1 msk spirulina eller någon annan “greens”
  • en näve bladspenat
  • ca 2,5 dl mandel/havremjölk
  • Blanda allt i en mixer

IMG_3425 Ni måste prova att göra den. Så nyttig och så god 🙂

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *