Kokostrenden är stor.

I Asien har kokosfett/olja använts i många tusen år för sina hälsofrämjande effekter.  Jag började använda kokosfett, i köket, för ca 4 år sedan. Idag finns det flera produkter som är gjorda på kokos,  t.ex socker, mjöl, mjölk, grädde, riven/hyvlad och så förstår vatten. Jag minns mycket väl när jag smakade på kokosvatten första gången. Det var i Thailand på min bröllopsresa 1988. Fy sjutton vad jag tyckte det smakade illa, en konstig fadd smak och jag kunde inte förstå hur lokalbefolkningen kunde gå runt och dricka det där. Ett antal år senare, närmare bestämt 2011, går Madonna runt och dricker kokosvatten efter träningen och vips så klunkar halva Hollywood kokosvatten. Idag har den populära hälsodrycken blivit en fluga även här hemma och den sägs förbättra återhämtningen efter träning bl.a pga att den innehåller kalium. Men banan innehåller också kalium och andra nyttigheter och är betydligt billigare. Tycker du om smaken och priset kan du fortsätta dricka det men tänk på att det inte är något mirakelmedel.

IMG_3319

Kokosfett/olja är bra på många sätt. Bl.a innehåller den laurin-, kapryl-, och myristinsyra som stärker kroppens motståndskraft och gynnar tillväxten av goda tarmbakterier. Framförallt laurinsyran har antibakteriella egenskaper. Koskosnötsoljas mättade fetter består till största delen av medellånga fettkedjor (MCT, medium chain triglycerides) och eftersom kroppen har svårt att lagra dessa fettsyror i fettcellerna används de i stället som bränsle direkt i levern och musklerna. Det ger en ökad energiförbrukning i levern och mer energi till muskerna att använda. Därför lägger jag en klick kokosfett i min smoothie innan jag ska träna. En annan fördel med kokosfett är att den är väldigt värmetålig, ända upp till 190 grader, alltså passar det alldeles utmärkt att steka i eftersom fettet inte oxiderar, förstörs, och bildar farliga fetter. Det är viktigt att välja rätt kokosfett. Då menar jag INTE silverpaketet i kyldisken, det fettet är absolut inte bra. Du ska välja ekologisk kallpressad kokosolja som går att köpa i hälsokostbutiker eller välsorterade mataffärer.

Min favorit som jag använder till det mesta, t.o.m smörjer på småsår eller funkar också att smörja på en (lättare) brännskada. Även hud och hår/hårbotten mår bra av kokosfett.

IMG_3338

Må bäst//Yvonne

Källa: Må bra, kurera, Livsmedelsverket, Natural News.com

2 thoughts on “Kokostrenden är stor.

 1. Jag är löjligt förtjust i kokos däremot tycker jag kokosvatten är väldigt dyrt. Tror det kostar runt 40 kr för ett större paket Vita Coco här. Brukar köpa en liten förpackning ibland då jag tycker det är väldigt gott och uppfriskande. I Thailand blev det varje dag, man får passa på när dom bara kostar runt 2 kr styck!

  1. Håller med dig Sofie. Jag gillar också kokossmaken men köper inte kokosvatten, dels pga priset och så
   tycker jag det mest känns som en trendgrej just nu. Något att tjäna pengar på.
   Ha det så bra.
   Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *