Nyttigare lördagsgodis

Läser i dagens SvD att sockerkonsumtionen i Sverige är ett folkhälsoproblem och nu måste Livsmedelsverket ändra sina kostråd. Svensken äter omkring 40(!!!)kilo socker om året och ett nytt billigt socker är på väg in i vår mat. Det är ett majssocker som heter HFCS (high fruktos corn syrup) och är iofs inte värre än vanligt socker men eftersom det är billigt så blir produkterna billigare och försäljningen ökar (inte bra).

Efter att ha läst den artikeln är det kanske inte så klokt att göra ett blogginlägg om godis. Men jag vet att många gärna vill ha någon form av “godis” till helgen och ni som har barn vet hur svårt det är att hålla dem borta från godishyllan. Då är det här godiset och desserterna ett bättre alternativ än en full godispåse från t.ex Karamellkungen.

Det här är ytterligare en variant på de så omåttligt populära dadelbollarna/ chokladbollarna/energibollarna eller vad de nu kan kallas.

Dadelbollar med spirulina:

  • 1 dl cashewnötter
  • 1 dl mandlar
  • 2 msk starkt kaffe
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 1/2 msk cacao (kan uteslutas)
  • 1/2-1 msk spirulina (tycker man inte om smaken så ta inte så mycket eftersom spirulina ger mycket smak)
  • 1/2 msk chia frön
  • Blanda alla ingredienser i en matberedare och rulla till små bollar som sedan kan rullas i cocos eller finhackade nötter. Ställ kallt.

IMG_3305

Det här är en dessert som går lätt och snabbt att göra och kan förberedas innan gästerna kommer.

Chokladshots med ingefära och kanel: 4 pers (beroende på hur stora glas man har)

  •  200 gram mörk 70% (gärna ekologisk) choklad
  • 2 dl valfri grädde
  • 2-3 cm färskriven ingefära
  • 3 tsk kanel
  • Värm grädden till kokgräns, bryt i chokladen.
  • Rör tills chokladen har smält.
  • Ta av kastrullen från plattan och tillsätt ingefäran och kanelen.
  • Häll upp i (små) glas och ställ kallt i minst 1 timme.
  • Servera med hallon(frysta går utmärkt) och apelsin skivor.

IMG_3283

Det här är troligtvis min favorit dessert. Så lätt att göra och galet god med mycket nyttigheter i, det kan inte bli bättre 🙂

  • Grekiskt/turkiskt yoghurt med valfria bär och nötter:
  • Fyll ett halv glas med valfri yoghurtsort(10% blir lite krämigare och lättare att servera snyggt) men 3 % funkar.
  • Lägg på valfria bär (tänk på att frysta bär blir lätt rinniga när de tinar så låt de rinna av innan du lägger dem på yoghurten.
  • Lägg ytterligare ett lager med yoghurt och toppa med valfria hackade nötter och en kvist citronmeliss som dekoration.

IMG_2217

I alla recepten har jag valt att använda i stort sett bara ekologiska produkter.

Hoppas något av detta faller er i smaken och försök att undvika socker så mycket som möjligt. Det går att göra goda desserter utan.

Må bäst//Yvonne

Källa: SvD

One thought on “Nyttigare lördagsgodis

  1. Så himla snygga blir dom! Daddelbollarna är dessutom kanon att lägga i lite cellofan och ha som “gå bort present” istället för choklad eller vin. Lite mer personligt och presenter som kommer från hjärtat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *