Glutenfritt fröknäcke och lite funderingar kring jul

En vecka kvar till julafton. Jag hoppas att du inte stressar ihjäl dig över allt som vi tycker att vi måste hinna innan jul. Försök att ta det lugn och passa på och njut av den här härliga tiden på året. Snart är den över och vissa kanske pustar ut och tänker vad skönt att det är ett helt år till nästa hysteri medan andra önskar att det var jul lite oftare. Jag tillhör nog den grupp av människor som pustar ut och tänker, skönt. Men det jag har mest svårt för är matfrosseriet. Under julhelgen, eller nästan hela December, tycker jag det är för mycket fokus på all (onyttig) mat. Vi fullkomligt bombarderas av reklam på sådant som vi verkligen inte ska äta/dricka för ofta, t.ex julmust, glögg, pepparkakor, godis i massor, processade charkvaror osv. Visst kan man äta det någon gång men det bör absolut inte ingå i vår dagliga kost under hela December månad.

Jag skulle vilja ha mer fokus på det gröna på julbordet och till och med vegetariska alternativ till skinkan, leverpastejen och korvarna .  Det finns ju så otroligt mycket man kan göra utan att det behöver vara “tråkigt” och gillar man inte brysselkål ska man naturligtvis inte tvinga i sig det, det finns annat som är nyttigt och gott.  Har du dessutom slitit hårt med din träning under året kan julhelgen fullkomligt förstöra dina resultat, men bara om DU tillåter det.  I min familj äter vi väldigt olika så det kommer att finnas allt från ekologisk skinka till rödbetsbiffar och självklart mycket grönt. På dessertbordet kommer jag att ha mörk ekologisk choklad, färsk frukt, naturella nötter och en del godis som jag har gjort själv och vet vad det innehåller. Ett tips är att om du känner att det har blivit för mycket av det goda en dag så ät lätt nästa dag med bara grönsaker, jag lovar att det kommer kännas bättre. Bara för att det är jul tycker jag inte man ska lägga sin träning helt på hyllan, det blir ofta ganska tungt när man börjar igen. Raska promenader är ett skönt sätt att bli av med lite av julmaten och känna att man fortfarande håller igång. Där jag bor har vi barmark och kommer troligtvis att ha även över jul men har du snö där du bor är skidor ett perfekt sätt att träna.

Nu ska du få ett recept på ett glutenfritt fröknäcke som jag gjorde för första gången förra veckan. Helt otroligt gott och väldigt lätt att göra. Passar alldeles utmärkt till goda ostar eller med alternativa pålägg som jag har skrivit om i ett tidigare blogginlägg.

 • Det här behövs:
 • 1 dl solrosfrön
 • 1 dl sesamfrön (jag tog hälften svarta)
 • 1/2 dl pumpakärnor
 • 1/2 dl linfrön
 • 1/2 dl kokosmjöl
 • 1/2 dl bovetemjöl
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 dl olivolja
 • 2 dl vatten
 • ev lite flingsalt

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 150 grader
 2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i olja och vatten (blanda dem i en separat skål innan). Blanda runt.
 3. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå degen och tryck ut den med händerna så den blir platt. Ta bort det övre pappret.
 4. Strö ev över lite flingsalt och baka mitt i ugnen i ca 1 timme.

IMG_2889

När brödet svalnat är det bara att bryta i bitar.

IMG_2907

Hoppas du tycker om knäcket lika mycket som jag gör 🙂  Som vanligt har jag bara valt ekologiska ingredienser.

Må bäst//Yvonne

One thought on “Glutenfritt fröknäcke och lite funderingar kring jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *