Alternativa pålägg.

Livsmedelsverket har kommit med tips på klimatsmarta matval. De har varit ganska försiktiga med det tidigare men har nu (tror det var förra veckan) släppt en rapport som säger att det inte bara är nötkött och lamm som är de stora klimat bovarna utan även ost. Tänker man efter så är det kanske inte så konstigt eftersom ost görs på mjölk som kommer från kor och kor är idisslare som släpper ut(fiser och rapar) metangas som har stor påverkan på klimatet. Men för mig som fullkomligt älskar ostar var detta väldigt jobbigt att läsa. Jag vill ju självklart vara så klimatsmart som jag bara kan.  Visst älskar jag ost men äter det självklart inte varje dag, mest med tanke på den egna hälsan och inte för miljöns skull.  Men vad ska vi lägga på frukostmackan istället för den klassiska ostskivan då ? Jag har gjort några alternativ som jag själv tycker är väldigt goda och som dessutom är nyttiga.IMG_2745

  • På den översta mackan har jag lagt ekologisk tahini (från Kung Markatta). Tahini är sesampasta gjord på rostade sesamfrön.
  • Mackan under har mosad avocado smaksatt med lite örtsalt och några droppar pressad citron (min absoluta favorit, efter ost förstås 🙂 ).
  • Sedan kommer kanske barnens favorit. Egengjord nutella (hasselnötskräm). Recept finns på tidigare blogginlägg.
  • Sista mackan har hemgjord hummus (kikärtsröra). Det receptet kommer här under.
  • Ett annat populärt och vansinnigt gott alternativ är jordnötssmör. Det kan man också göra själv eller köp ekologisk (Green Choice är min favorit) som bara innehåller eko nötter och ev. lite salt.

IMG_2755 Jag brukar välja Zetas ekologiska färdigkokta kikärtor som jag häller i ett durkslag och sköljer med vatten. Till hummusen tog jag ca halva paketet och blandade med 1- 2 pressade vitlöksklyftor, 0,5 dl olivolja, 3 msk tahini, några droppar pressad citron och lite örtsalt. Mixa med en mixerstav och toppa med lite bladpersilja. Förutom som pålägg passar även hummus till grillat kött eller fisk eller väldig gott att ha som dipp till grönsaker. Något att prova till fredagsmyset kanske.

IMG_2738

Om du vill läsa hela Livsmedelsverkets rapport kan du göra det här:

http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/At-mer-gronsaker-och-mindre-kott–bra-for-bade-miljon-och-halsan/

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *