Baka nyttigt bröd

Jag äter och köper bröd väldigt sällan. Kanske för att jag ställer höga krav på innehåll och att det ska vara KRAV-märkt. Ett bröd som jag dock köper är Kung Markattas linfröbröd, det har vad jag önskar av ett bröd. Sedan bakar jag ett bröd som jag fick receptet på från min mamma för många år sedan. Nu har jag gjort om det en hel del (bl.a tagit bort vetemjöl och lagt till nötter) så det har blivit “mitt”. Det är så otroligt lätt att göra och smakar dessutom alldeles underbart gott. Ingen jäsning eller annat som tar tid, det passar mig.

Det här behövs för 1 bröd:

 • 1 dl solroskärnor
 • 1/2 dl linfrön
 • 2,5 dl vetekli
 • 3/4 dl vetekross
 • 5 dl grahamsmjöl
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk bikarbonat
 • 4 dl filmjölk
 • 1 dl sirap eller honung (jag väljer honung)
 • Jag har också i lite hackade nötter(valnötter el mandlar) i detta bröd la jag också i lite gojibär. Man kan även ha i russin eller bitar av dadlar/fikon om man gillar det.

Gör så här:

 1. Sätt ungen på 175 grader. Smöra en 1, 5 liters bakform (jag tog kokosfett i stället) och bröa med vetekli
 2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap/honung. Rör om väl.
 3. Häll smeten i formen. Jämna till den något på ovansidan. Grädda längst ner i ugnen ca 35 minuter. Hur länge brödet ska stå inne beror väldigt mycket på ugn. Min är snabb men känn efter med en sticka och jag tycker det här brödet får vara lite kladdigt, torrt bröd är rätt trist. Låt brödet svalna på ett galler under en bakduk.

En del av ingredienserna.

IMG_2651

Först i med alla torra ingredienser.

IMG_2655

Sedan filmjölken och honungen/sirapen. Till och med smeten är god 🙂

IMG_2657

Klart. Det här brödet är väldigt “tungt” och kompakt så man blir riktigt mätt på en skiva, även fast de är ganska små. Ät det med fördel ljummet.

IMG_2690

Halva brödet tar jag med till min dotter när vi ses för lunch i morgon.

Må bäst//Yvonne

One thought on “Baka nyttigt bröd

 1. Hej! Åå så mkt inspiration jag hittar här. Och detta brödet är helt i min smak, bakat ett liknande bröd sen länge själv. Men nu har vi en liten kille i huset som är mjölkprotein o sojaprotein allergiker. Vad kan man byta ut filmjölken till tro i bröd? Har du nån aning? Sen kanske inte han heller ska ha nötter etc riktigt ännu. Men försöker lära mig och anpassa hela familjen till minstingens allergi. Med vänlig hälsning, Mia

  Ps, kommer använda mkt av dina tips till mitt försök att bli nyttigare
  Tack

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *