Energibollar med smak av lakrits

Tänk att det finns lika många namn som det finns varianter på energibollar.. eller dadelbollar eller chokladbollar eller…. jag kan hålla på hur länge som helst. Vi som är intresserade av  att äta nyttigt älskar att ge ut recept och lägga upp bilder på våra skapelser. På bloggar, Facebook eller Instagram ser man olika varianter av det som från början var en vanlig (onyttig) chokladboll och som idag har blivit något betydligt nyttigare och som verkar vara alla hälsomedvetnas lilla favorit. I och med att den finns i alla olika varianter, finns det alltid något för alla. Det här är för dig som gillar smak av lakrits. Jag tycker om lakrits men tillhör inte dem som har något större begär efter det. Men skriker dina smaklökar efter sött(lakrits kan dämpa sötsuget) eller lakrits är de här bollarna  perfekta för att stilla dina begär. Lakritsroten har även en slemlösande verkan vid hosta och är därför utmärkt att blanda i ditt te om du är förkyld, sägs också ha en leverskyddande verkan.

Det här behövs för ca 10 bollar:

1,5 dl naturella cashewnötter, 1,5 dl naturella mandlar, 5-8 st björnbär(jag valde frysta ekologiska som fick tina), 1 msk lakritsrot pulver, 8 st katrinplommon. Välj gärna så mycket eko produkter som möjligt. Ekologisk lakritsrot finns bl.a i hälsokostbutiker.

Gör så här:

1.Mixa cashewnötter och mandlar till ett fint mjöl i matberedaren. 2. Tillsätt björnbär, lakritsrot pulver, och katrinplommon i nötblandningen.  Mixa så att alla ingredienser blandas ordentligt. 3. Forma massan till bollar i önskad storlek och rulla i t.ex cocos och svarta sesamfrön. Ställ kallt. Går även att frysa.

IMG_2198

Nu har jag mitt “lördagsgodis” fixat. Smakar alldeles underbart till en espresso.

Må bäst//Yvonne

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *