Grönkålschips

Vad gör man med något som man vet är nyttigt men som inte smakar så gott? Struntar man i att äta det eller försöker man göra något gott utav det? För mig är svaret lätt. Jag gör något gott av det istället. Så är det för mig med grönkål. Jag vet att kål (alla kålsorter) är otroligt nyttigt, riktig supermat. Grönkål innehåller mineraler (mycket järn o kalcium), vitaminer(C-vitamin, folsyra B9), fibrer och antioxidanter. Alltså väldigt näringsrikt. Det är t.o.m ett bra miljöval då du oftast hittar svensk ekologiskt odlad i butikerna så här års. Grönkål odlas på friland och kräver inte lika mycket energi som växthusodlade grönsaker. Det gillar jag.

IMG_2128

Visst är den vacker med sina blad med taggade kanter. Men smaken när den är rå tycker jag inte om. Helt enkelt för besk. Men min dotter gav mig ett härligt och super gott tips. Gör “chips” av dem. Det måste jag prova nu när jag står här med en hel knippe grönkål som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med.

IMG_2131Så här gör du : skölj grönkålen och skär bort mittstjälken. Skär bladen i mindre bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö lite ört-eller flingsalt över. Du kan också lägga bladen i en bunke och hälla olja och salt över och blanda runt i den innan du lägger dem på plåten. Sedan är det bara att ställa in i ugnen på ca 175 grader i 7-10 minuter (det beror väldigt mycket på vilken ugn man har, min är supersnabb). De är färdiga när  bladen är krispiga.

IMG_2139Underbart gott att lägga dem över mina råa grönsaker. Jag har ingen olja eller annat över utan gillar smakerna som de är.

IMG_2160Eller så lägger man dem i en skål och har till fredagsmyset. Ett alldeles underbart gott och nyttigt alternativ till vanliga chips. Jag är övertygad om att även barnen kommer att gillar dem.

Må bäst//Yvonne

3 thoughts on “Grönkålschips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *