Är ekologiskt odlat bättre ?

I dag hade jag och svägerskan bestämt att ta en fika hemma hos mig på morgonen. När hon klev innanför dörren räckte hon över en stor papperskasse med egenodlade rödbetor och morötter till mig. Vilken lycka. Närproducerat och ekologiskt.  Ni som läser min blogg, följer mig på Facebook och Instagram vet att jag nästan bara äter ekologiska grönsaker. En del personer brukar vara väldigt pigga på att tala om för mig att det är minsann inte ett dugg bättre eller nyttigare med ekologiskt odlat. Det beror förstås lite på vad man menar med nyttigt. Det är inte fler vitaminer, mineraler eller nyttiga ämnen i ekologiskt odlad MEN man slipper kemiska bekämpningsmedel. EFSA (europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) släppte nyligen(i våras) en rapport som visar att det finns fler och mer bekämpningsrester i våra grönsaker, frukter och spannmål. De hittade både hormon/reproduktionsstörande och cancerogena bekämpningsmedel !!!. För mig är det anledning nog att välja ekologiskt så mycket jag kan.

IMG_1581

Jag hade inte tänkt att jag skulle äta dem samma dag utan spara framförallt morötterna till att blanda med äpplen och göra juice på dem. Men så blev det inte. Det fick bli ugnsrostade grönsaker med ekologisk tofu. Jag blandade i lite rödlök och ringlade olivolja över(självklart även den ekologisk :), och avslutade med lite örtsalt. Personligen vill jag att mina grönsaker ska smaka just grönsaker och inte massa salt eller oljor och dressingar. Konstigt, eller ? Nej jag tror det är en vanesak. Ju mindre “skräp” man har på maten desto mer vänjer sig smaklökarna vid naturlig smak. Så funkar det för mig i alla fall. Låter jag tokpräktig nu ??

IMG_1584

Till mina grönsaker stekte jag ekologisk tofu från Kung Markatta. Tofu är en bra protein källa för alla (som inte äter kött) men eftersom tofu är gjort på soja så ska du absolut köpa ekologisk. Varför kanske du undrar. Väldigt kortfattat beskrivet så genmanipuleras bl.a soja. GMO står för genmanipulerade organismer vilket innebär att arvsmassan helt enkelt ändras för att göra grödorna permanent resistenta mot kemiska ogräsbekämpningsmedel. Jag ska inte fördjupa mig mer i ämnet(jag kommer med största sannolikhet att komma tillbaka till GMO-fritt) men är du intresserad så klicka på länken och läs vidare  www.jordensvanner.se (sök på jordbruk o genteknik).IMG_1587

Det blev lite quinoa till också. Supergott och väldigt nyttigt.

Må bäst// Yvonne

2 thoughts on “Är ekologiskt odlat bättre ?

  1. Hej!

    Hittade din underbart inspirerande blogg genom en kommentar på Renee voltaire’s blogg! Såg dessutom att du också är en HSP som jag, skoj! Tänkte bara tipsa om att HSP ibland är känsliga för soya och mjölkprotein(kasein), samt gluten. Finns jättebra och upplysande grupper på facebook för detta. Du kan även googla “Det vita giftet”.

    Ha de gott/L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *