Tips från coachen.

Nu har jag äntligen kommit igång med mina sköna, och ibland ganska långa, morgon/förmiddagspromenader.
När det är snö och is runt sjön där jag brukar gå så känns det som om jag går runt och spänner mig, rädd för att halka. Därför blir det, under vintern,  mer kondition på gymmet i kombination med styrketräning. Jag älskar verkligen min träning. Utan den vet jag inte om jag hade fixat förra året som handlade mycket om min sjuka mamma.
Gymet är min fristad för 1-1,5 timme där jag får ägna mig åt mig själv och se till att min kropp får det den behöver i träningsväg.
Jag önskar att fler skulle känna den härliga känslan som kommer när man hittar rätt träningsform. Långt ifrån alla trivs på ett gym och det respekterar jag verkligen och tycker du träningen är tråkig eller känner dig obekväm med det du gör så ska du absolut föröka hitta det som passar just dig. Det spelar egentligen inte så stor roll vad man gör. Det viktigaste är att man gör något. Du har säkert hört de orden förut men de tål verkligen att upprepas. Den bästa träningen är den som blir av och
se till att få upp pulsen ordentligt under ca 30-40 minuter helst 3-4 ggr/veckan.

Utöver träningen är självklart kosten viktig för mer ork, energi och välmående. De flesta av oss vet att vi bör äta mer grönsaker, frukter och fibrer, äta mindre socker (framförallt se upp med sockersötade drycker), snabbmat (skitmat), charkvaror, snacks osv.
Vi vet allt det där men ändå är det få svenskar som får i sig den rekommenderade mängden (500 gram enligt livsmedelsverket) frukt och grönt per dag.
Det är lätt för mig som fullkomligt älskar grönsaker men jag förstår att det kan vara svårt för någon som inte gillar smaken av grönsaker och som tror att “en sallad” ska bestå av lite isbergssallad, gurka och majs. Hur blir man mätt på det?

Jag säger aldrig att jag äter sallad för det är för mig en sorts bladgrönsaker. Jag säger istället att jag äter grönsaker. Tycker det är rätt ordval.
Mina grönsakstallrikar är enorma men jag behöver verkligen fylla på ordentligt efter mina träningspass och är alltid tokhungrig när jag kommer från gymet.
Du kan självklart anpassa dina portionsmängder efter hur mycket energi du behöver. Har man inte varit särskilt aktiv under dagen så känner kroppen oftast själv hur mycket den behöver för att bli mätt. Överät inte. Sluta ät när du känner dig mätt. Du behöver inte kasta ev. överbliven mat. Lägg det i en burk och ät vid nästa måltid.

Sådana här bilder har ni sett ett flertal gånger på min blogg men jag gillar att visa att det är lätt och gott att äta nyttigt. Här har jag  blandat råa grönsaker med ugnsbakade. De råa är broccoli, bladspenat (ligger under alla andra grönsaker), tomat och rödkål sedan har jag alltid gröna ärtor i frysen och på den här tallriken har jag även sojabönor (väljer alltid Krav- märkta från Coop). De ugnsrostade grönsakerna är sötpotatis som jag gör som pommes och blandar i en skål med olivolja och lite mandelmjöl. Kikärtorna är blandade med olivolja och gurkmejapulver. Sedan är det även pommes gjorda på palsternacka. Mycket godare än vad det låter. Det kan jag lova. Har även favoriten surkål med. Det äter jag varje dag för att det är så himla nyttigt för bl.a magen och bakterierna som finns i tarmarna (vi har ca 100 000 miljarder bakterier i tarmen). Med så många bakterier gäller det att de goda rackarna är fler än de onda 😉
Ni som tycker det är hardcore med bara grönsaker kan självklart lägga till kött, fisk eller fågel. Men våga gärna testa innan ni säger blä och fy.

Förutom mina grönsaker har jag också en stor förkärlek för gröna smoothies. Det har ni säkert märkt.
Den här gjorde jag igår efter att jag hade gått mina 9 km. Jag promenerar alltid på fastande mage eftersom jag lätt får håll om jag går för nära inpå min frukost.

Den här gröna godingen är gjord på bladspenat, grönkål, frysta ärtor, fryst banan, vetegräspulver, macapulver och havremjölk (för att göra det lättare att mixa).
Toppar ofta med Krav-märkta frysta lingon och lite nötter och frön.
Det här med gröna smoothies är något som jag har lärt mig att tycka om. Kanske inte älskade smaken av klorella, vetegräs och spirulina när jag testade första gången men nu kan jag inte vara utan dessa.
Jag säger det igen: Våga testa innan ni säger “nej tack”.

Hoppas ni har fått lite inspiration idag.

Må bäst//Yvonne

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *