Fröknäcke, en favorit i repris.

Jag har gjort det här glutenfria fröknäcken flera gånger och lagt upp här på bloggen men det är ett recept som verkligen är
värt att upprepa eftersom det är både otroligt gott och väldigt enkelt att göra.

Brödet blir alltid lika uppskattat och är en alldeles utmärkt gå-bort-present, tycker jag.

Det här behövs:

 • 1 dl solrosfrön
 • 1 dl sesamfrön (jag tog hälften svarta och hälften vita)
 • 1/2 dl pumpakärnor
 • 1/2 dl linfrön
 • 1/2 dl kokosmjöl
 • 1/2 dl bovetemjöl
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 dl olivolja
 • 2 dl vatten
 • ev lite flingsalt

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 150 grader
 2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i olja och vatten (blanda dem i en separat skål innan). Blanda runt.
 3. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå degen och tryck ut den med händerna så den blir platt. Ta bort det övre pappret.
 4. Strö ev över lite flingsalt och baka mitt i ugnen i ca 40 minuter. Tänk på att alla ugnar är olika och jag vet att min ugn är ganska snabb så det kan behövas längre tid än 40 minuter för just din ugn. Håll koll på brödet. Det ska få färg utan att bli bränt.

 

Valet av pålägg var ganska lätt då jag hade både avokado och jordnötssmör hemma. Avokadon mosade jag, skivade några små tomater och strödde sedan över lite chiliflakes. Det jordnötssmör som jag helst väljer är “Green Choice” som är ekologiskt och bara innehåller jordnötter. Skivat äpple är också väldigt gott att lägga på jordnötssmöret istället för banan.
Eller både banan och äpple. En supergod kombo.
Men det här fröknäcken är faktiskt så gott att man kan äta det som det är, utan pålägg.

Snart helg!!

Må bäst/Yvonne

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *