Få äter hälsosamt

Jag läste en artikel nyligen som faktiskt gjorde mig orolig.

I artikeln stod det att dåliga matvanor är den största riskfaktorn för ohälsa i Sverige (säkert i många andra länder också).
Jag trodde inte att det var så illa. Tycker ändå att folk känns rätt medvetna om kostens betydelse för hälsan och idag när vi kan
hämta så mycket bra information på ett enkelt sätt borde det inte vara så.
Det är tydligen bara en tiondel av alla svenskar som äter hälsosamt (som Livsmedelsverket rekommenderar). Det är ju katastrof!!

Dessutom ser vården för att ta hand om och hjälpa människor som äter ohälsosamt väldigt olika ut beroende på
var i landet man bor. Även det är ju katastrof. Förutsättningarna för att få rätt stöd borde självklart vara lika över
hela landet.

Hur ska man få folk att äta mer hälsosamt?
Det finns nog inget enkelt svar men ett sätt är att se till att den skräpmat vi hela tiden exponeras för tas bort.
Då menar jag allt ifrån matbutiker till bensinmackar och tv reklam. Det gäller verkligen att vara på sin vakt när man går in i en butik och fullkomligt dränks av all frestelse från sk. högbelönande mat.

Personligen försöker jag att aldrig handla när jag är hungrig. Jag tycker det är betydligt lättare att avstå från frestelser och göra bra matval när jag är mätt. Tror det är fler än jag som håller med om det.
En matlista är också bra att försöka hålla sig till.

Här är länken om ni vill läsa hela artikeln:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-rapport-bara-en-tiondel-av-svenskarna-ater-halsosamt

Hoppas min måltid kan inspirera någon att äta hälsosamt. Jag älskar den här typen av mat och får nog se mig själv som en hälsosam person, både när det kommer till kost och träning.

Apropå träning vill jag till slut tipsa om en helt fantastiks bok som jag skulle önska att alla läste. Den handlar om hur motion och träning stärker vår hjärna. Den är skriven på ett bra och lättförståeligt sätt. Man behöver absolut inte vara hjärnforskare för att fatta vad författaren Ander Hansen skriver om. Om du bara ska läsa en bok i år så läs denna!

Hoppas ni får en fortsatt bra vecka.

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *