Banangröt och en skål full med grönsaker

Jag tänkte dela med mig av ett recept som jag såg för länge sedan och som jag tyckte verkade vara en god variant på det jag oftast gör till frukost.
Mina frukostar, när jag har bråttom, är oftast drygt 1 dl fiberhavregryn och 1 msk chiafrön som jag blandar med havremjölk och låter stå ca 1 minut. Sedan blandar jag i kanel och malen ingefära. Så bra start tycker jag och jag älskar smaken.

Mannen bakom det här receptet heter Jonas Lundgren och är en känd, och vältränad ;), kock.

Banangröt, ca 4 port:

 • 1 dl cashewnötter
 • 1 dl sötmandel
 • 1 dl pekannötter
 • 1 mogen banan
 • 4,5 dl kokosmjölk
 • 2 msk kanel

Gör så här:

 • Lägg nötterna i blöt över natten.
 • Sila bort vattnet och skölj nötterna.
 • Lägg nötterna tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare och mixa till en slät röra.
 • Koka blandningen i en kastrull tills den tjocknat som en gröt.
 • Toppa sedan med bär eller frukt.
 • Tyvärr inget för nötallergier

 

Jag gjorde om receptet lite och la till 1 dl fiberhavregryn (mixade inte grynen utan hällde ner det direkt i kastrullen och blandade runt) och eftersom jag inte hade mer än 1 dl kokosmjölk hemma så tog jag det jag hade och använde sedan dessutom 3 dl havremjölk. Jag la också till 1 tsk malen ingefära.

Jag vet inte riktigt hur man gör för att få en gröt att se aptitlig ut men jag lovar att det smakade väldigt mycket bättre än vad det ser ut.

 

Snart är det måndag igen och ni kanske har hakat på kampanjen “Köttfri måndag”. 
Tycker ni att det är svårt att komma på hur ni kan äta era grönsaker? Personligen använder jag aldrig ordet SALLAD när jag pratar eller skriver hur man kan äta vegetariskt eller vegansk. Sallad är för mig en typ av bladgrönsaker och jag föredrar att säga GRÖNSAKER istället. Då blir det dessutom lättare att tänka på vad man kan äta, tycker jag.

Det här är en absolut favorit hos mig, en sk. buddha bowl eller hälsotallrik.

I min skål har jag blandat både råa och ugnsrostade grönsaker tillsammans med baljväxter och svart ris.

De ugnsrostade grönsakerna är blomkål och palsternacka som jag skär i bitar och som pommes och häller olivolja och örtsalt över. Brer ut grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper och ställer in i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.
Kikärtorna, som jag köper färdiga i tetra, låter jag rinna av i ett durklan och spolar dem med kallt vatten. Sedan häller jag ner kikärtorna i en skål och blandar i olivolja och gurkmejapulver. Sedan ut på plåten och samma gradantal som de andra grönsakerna men jag låter dem stå inne ca 20 minuter. Ha lite koll för alla ugnar är olika.

De råa grönsakerna är rödkål, broccoli och tomater. Sedan gröna ärtor och sojabönor som nu äntligen finns ekologiska från Coop’s märke Änglamark. I skålen finns också svarta bönor och surkål och jag har som vanligt valt att bara köpa ekologiskt av allt som jag lägger på min tallrik.

Vill man inte äta helt vegansk kan man välja en del av grönskaren och lägga till fisk om man vill.

Hoppas ni fick lite inspiration.

Trevlig helg!

Må bäst//Yvonne

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *