Fräsch och god (vegansk) rawfoodtårta

I lördags gjorde jag rawfoodtårtor till ett bröllop. Det var vänner till min äldsta dotter och hennes man, som vigdes i Kungsholmens kyrka.

Jag hade blivit tillfrågad då bruden tidigare hade smakat på min tårta och gillade smaken så pass mycket att hon undrade om jag kunde göra 2 st till hennes bröllop. Det fanns även andra goda tårtor där berättade min dotter som, för övrigt, var toastmadame under middagen.

Dessa tårtor kan vara något av det enklaste man kan göra, något som passar mig utmärkt och om ni känner för att testa så kommer här receptet.

Det här behövs för ca 10-12 personer:

Nötbotten:

  • 3,5 dl sötmandel
  • 12 urkärnade dadlar
  • 1 nypa havssalt

vanilj och citronfyllning:

  • 6 dl cashewnötter (blötlägg gärna 1-2 timmar så blir det lättare att mixa)
  • 1 dl kokosolja
  • 1,5 dl pressad citronsaft
  • 1 dl honung
  • 1 msk vaniljpulver

Hallontopping:

  • 3 dl hallon (färska eller frysta)
  • 1,5 msk chiafrön
  • ca 5-6 torkade aprikoser (jag köper ekologiska från Saltå Kvarn)

Gör så här:

Mixa mandlar, dadlar och havssalt till nötbotten i en matberedare tills det blir en jämn och kladdig massa.
Tryck ut nötmassan till ett jämt lager i botten på en springform.
Häll alla ingredienser till vanilj- och citronfyllningen i en mixer eller matberedare (tillsätt ev.lite kallt vatten för att kunna mixa lättare).
Häll fyllningen i ett jämnt lager över nötbotten och ställ in i frysen ca 45-60 minuter (fyllningen ska stelna).
Mixa hallonen,aprikoserna och rör ner chiafröna. Låt stå och svälla en stund.
Ta ut tårtan från frysen och häll över toppingen och ställ in i frysen igen och ta fram ca 30 minuter innan tårtan ska serveras.
Toppa med frukter, bär, nötter eller vad ni gillar.
Jag toppade med färska hallon och björnbär från min dotters trädgård och lite citronmeliss.

 

Bortsett från honungen så är tårtorna veganska. Ta något annat sötningsmedel om ni inte vill ha honung eller hoppa över sötning.

Lycka till!

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *