Tillbaka till vardagen

Välkommen tillbaka till vardagen.
Hoppas du har haft en riktigt skön semester och hunnit varva ner ordentligt och känner att dina batterier är fulladdade nu när hösten är här och det är åter dags att ta tag i vardagen, med allt vad det innebär.

Under sommaren byter många av oss livsstil och har du dessutom haft 5 veckors ledighet kan det kännas både lite tungt och svårt att komma tillbaka efter semestern till dina sunda vanor.
Det är ju ingen hemlighet att just sommaren ofta är en riktig kalorifälla. Många grillkvällar med lite extra goda såser och röror till. Lite för ofta och lite för mycket vin kanske känns igen ? För att inte tala om alla härliga glassar som smakar så gott när det är varmt.
Jag säger inte att det är fel att njuta av detta under sommaren men nu gäller det komma tillbaka till vardagen.
Men jag tänker inte skriva som “kvällstidningarna” gör om hur du SNABBT kommer i form eller typ “rivstarta hösten”.
För tyvärr är det lätt att lägga ribban lite för högt när något ska gå snabbt och det gör att man helt enkelt inte orkar fullfölja det man hade tänkt.

När det kommer till kost så är det ganska enkelt att äta rätt. Tänk näringsrik/näringstät mat. Alltså inte socker (noll näring) eller kartongmat (hel- och halvfabrikat är oftast ganska näringsfattig mat).
Laga din mat från grunden och ät ordentligt med grönsaker till varje måltid. Känner du att jeansen sitter lite för tight just nu bör du också se över dina portionsstorlekar.
Protein är det näringsämne som mättar bäst i förhållande till hur mycket kalorier det ger dig, så se till att få i dig det till varje måltid.
En hälsosam livsstil innebär, förutom sunda matvanor, regelbunden träning. Har du haft ett långt träningsuppehåll under sommaren går du klokt i att ta det lite lugnt i början och successivt trappa upp din träning, för att minska skaderisken och inte tappa motivationen.
2-3 pass i veckan är en bra start för att sedan trappa upp den till 3-6 pass i veckan beroende på vad som passa just dig.

Jag har faktiskt lyckats hålla igång min träning med 4-5 pass per vecka, hela sommaren. Det är jag riktig stolt över och det känns väldigt bra i kroppen och jag känner mig starkare än vad jag någonsin har gjort. Älskar mitt gym.
Även kosten har jag skött riktigt bra. Det är ganska sällan som jag slarvar eftersom min kropp mår allra bäst av den maten som jag ger den och som till stora delar kommer från växtriket.  Det innebär MYCKET grönsaker, frukt, bär, nötter, frön,  inget kött, inget socker och sparsamt med alkohol. Det kanske låter präktigt och tråkigt men för mig passar den här livsstilen väldigt bra. Absolut ingen uppoffring.

Så här har många av mina luncher sett ut denna sommar. Råa ekologiska grönsaker, rostade kikärtor som är smaksatta med gurkmejapulver, svart ris, melon och surkål.

En liknande måltid med sjögräs- och kikärtburgare ( en färdig mix som jag bara tillsätter lite vatten till och formar till biffar/burgare, från Risenta).

Jag skulle kunna lägga upp hur många bilder som helst på mina gröna smoothie skålar. Jag fullkomligt älskar att äta dessa till frukost eller ibland som mellanmål.

Här har jag blandat: en näve bladspenat, ca 1 dl frysta gröna ärtor ( min nya passion), fryst avocado (ICA har färdigskuren fryst som jag använder i mina smoothies), 1 liten fryst banan, 1 msk spirulina, 1 msk chlorella, 1 msk ingefära (pulver), 1 tsk röd macapulver och en skvätt havremjölk så det går lättare att mixa.
Sedan toppar jag med massor av bär och frön.

Jag hoppas du kommer få en riktigt bra start på hösten.

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *