Rawfood tårta till midsommar

Nu är den här. Den kanske mest svenska högtiden vi har. Midsommar!!
Men är det en fin svensk tradition eller är den fullkomligt överskattad?
Det spelar väl egentligen ingen roll hur och om man vill fira den, tycker jag. Det jag personligen uppskattar är värmen, som förhoppningsvis har kommit i hela landet, de långa och ljusa kvällarna och nätterna, grönskan och allt fågelkvitter.

Sedan är det inte så viktigt vad jag äter och dricker eftersom jag, oavsett högtid, äter ungefär samma typ av mat. Dvs. massor av grönsaker, nötter, frön, frukt och bär. Jag kommer absolut att dricka något glas vitt vin och garanterat äta några goda ostar, som är det bästa jag vet, på midsommarafton.

Midsommar är ju väldigt mycket förknippad med svenska jordgubbar och vispgrädde eller en klassiska jordgubbstårta.
Jag har gjort en variant av det som passar mig bättre.

Den här godingen har jag lagt upp tidigare på bloggen. Jag hittade receptet i  tidningen Buffé, som ges ut av ICA, och det är Leila Linderholm som står bakom receptet.

En underbart god tårta utan tillsatt socker eller vetemjöl. Perfekt att bjuda familj eller vänner på i midsommar.

Det här behövs för ca 8-10 bitar:

Nötbotten:

  • 175 gram skalade, rostade hasselnötter (jag torrostade mina i en panna och gnuggade bort skalen med hushållspapper)
  • 120 gram urkärnade dadlar

Chokladmousse:

  • 3-4 mogna avocado (jag tog 2,5)
  • 2-3 msk kakao (jag gillar kakao och tog 3 msk)
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1/2 dl honung (i originalreceptet står det 3/4 dl agavesirap men jag har aldrig sirap hemma)
  • ca 1 krm flingsalt
  • hyvlad mörk choklad till garnering

Gör så här:

  1. Mixa hasselnötterna och dadlarna fint i en matberedare.
  2. Tryck ut massan i en pajform klädd med plastfolie, ca 22 cm i diameter (min var mindre, ca 19 cm)
  3. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon.
  4. Mixa avocado, kakao, vaniljpulver, honung, och flingsalt i en matberedare till en slät mousse. Fyll pajskalet med moussen.
  5. Jag ställde in tårtan i frysen en liten stund så det blev lättare att skära den i bitar.
  6. Garnera tårtan med hyvlad choklad och färska bär.

Jag hade tur att hitta svenska ekologiska jordgubbar i mataffären.  Hallonen och blåbären är också eko men kommer från Spanien.

Jag hoppas ni får en riktigt härlig midsommarhelg hur och var ni än väljer att fira den 🙂

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *