Så här gör jag mina gröna smoothies

I detta inlägg tänkte jag berätta lite hur jag gör mina gröna smoothies och visa er några av de produkter som jag oftast väljer att blanda i.
Det finns ju verkligen en uppsjö av olika tillskott, greens och sk. superfood som man kan boosta sin mat med. Huruvida man behöver dessa eller inte låter jag er själva avgöra. Personligen tror jag att en del av dem är bra för kroppen. Sedan finns det säkert en hel del fullkomligt onödiga och alldeles för dyra produkter. Så var lite kritisk om ni ev. ska köpa något som marknadsförs som “super”.

Om någon hade sagt till mig för ett antal år sedan att jag skulle äta alger till frukost så hade jag nog skakat på huvudet och undrat, “vad det är för fel på en ostmacka och kaffe”. Det är inget fel på den frukosten men den ger inte särskilt mycket näring till kroppen.
Via sociala medier lärde jag mig att blanda ihop olika (oftast) gröna smoothie som smakade helt fantastisk, trots alger. För luktar man i en påse som innehåller alger så luktar det lite havsbotten 😉

Jag har alltid en bas på färsk babyspenat. Eftersom jag har ICAkort så är det deras spenat.
Jag brukar ta en handfull ungefär.

Sedan kan jag ha i 1/2 avokado, ungefär 1 liten fryst banan. Med banan får man lite sötma och i och med att den är fryst så blir det mer som “glass”. Självklart så går det bra med en banan som inte har varit fryst (eller ingen banan alls).
Sedan en tid tillbaka har jag också i frysta gröna ärtor. Låter säkert jättekonstigt men jag gillar smaken och konsistensen som ärtorna ger. Jag tycker ni ska prova och ta inte så mycket första gången, 1/2 dl räcker.

Nu kommer vi till tillskotten. Där har jag tidigare köpt spirulina och clorella från Renee Voltaire men gillar inte att hennes alger kommer från Kina. Jag har inget emot Kina men det är ju väl känt att det är ett land med stora miljöproblem. Även om algerna är eko så tror att det finns en del gifter i som jag inte vill ha i min mat eller i min kropp.
Jag hittade alger från ett annat märke som heter Simris alg och som odlar (i växthus) sina alger under kontrollerade former i Sverige.

Vill ni veta mer om deras alger eller andra produkter så kolla deras hemsida.

Alger äter jag för att de innehåller en hel del vitaminer och mineraler, antioxidanter och har även ett högt proteinvärde. Perfekt för mig som inte äter kött.
Sedan brukar jag också ha i ett pulver som heter Maca. Det sägs att maca bl.a kan öka prestationsförmågan, sexlusten, ha en positiv inverkan på stress och dämpa sockersug. Bara för att nämna några positiva effekter. Jag tillsätter maca till mina smoothie för den hormonella balansens skull (jag är 53 år och har absolut låga östrogennivåer).
En annan favorit i pulverform är ingefära. Jag älskar smaken och det är så enkelt med pulver istället för att riva en färsk rot. Den är Krav-märkt och kommer inte från Kina, som oftast den färska gör (förlåt för att jag “hackar” på Kina).

Ni som följer mig på Instagram känner igen dessa bilder. En typisk morgonsmoothie som jag oftast toppar med frysta svenska ekobär(lingon och blåbär) och lite frön eller nötter.

Som ni ser så är det lite samma samma. Men ändå inte. I smoothien på den sista bilden har jag haft i kokosmjölk (annars har jag alltid havremjölk så det blir lite lättare att mixa) Har äntligen hittat en som jag tycker är riktigt god och det är Coop’s Krav-märkta serie Änglamark. Ni måste testa den om ni gillar kokosmjölk.

Det här är bara en liten idé om hur man kan göra gröna nyttiga smoothie på. Använd er fantasi och blanda i det ni gillar. Det är ju ingen större mening att äta något som man blir kräkfärdig av. Eller hur ?

Lycka till i köket.

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *