Vegetarisk Chokladmousse till Valborg

Jag kan inte riktigt förstå att det redan är Valborg och Första maj om några dagar. Kan det kanske bero på att vädret har varit så otroligt trist och kallt ? Men nu verkar det som om vårvärmen äntligen kommer. Hoppas, hoppas.

Om värmen kommer är det säkert en och annan som kommer ta fram grillen misstänker jag men jag ska inte tipsa om något grillvänligt utan istället ge er receptet på en superenkel, god och förhållandevis nyttig dessert.

För mig är det inget nytt att använda avokado i dessert istället för t.ex grädde. Att dessutom blanda ihop med kakao är en riktig fullträff smakmässigt, enligt mig.

Det här receptet hittade jag i tidningen Buffé och det är gjort för 4-6 pers.

Gör så här:

  • Rosta 3/4 dl finhackade salta jordnötter (jag köpte färdigrostade) och 3/4 dl havregryn i en torr stekpanna tills grynen är gyllene.
  • Tillsätt 1,5 msk honung och blanda runt och rosta ytterligare en liten stund.
  • Låt svalna.
  • Mixa 4 urgröpta mogna avokado, 3 msk kakao, 1/2 tsk vaniljpulver, 2 msk honung och 1/2 krm salt till en slät mousse i en matberedare.
  • Fördela moussen i 4-6 små glas (jag ställde in moussen i frysen en kort stund innan jag la upp i glas)
  • Toppa med jordnötscrunch och ev. finriven choklad.

Inga konstiga ingredienser.

Jag la några frysta hallon i botten på glaset för jag tycker det passar så bra i smaken till moussen.

Tycker man att den här desserten ger för mycket energi (kalorier) kan man självklart vara utan jordnötterna.
Toppa istället med färska hallon eller några apelsinskivor.

Tips: vill ni göra den här desserten glutenfri väljer ni ren havre.

Hoppas ni får en riktigt skön helg med massor av sol.

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *