Goda hälsosamma(re) kakor

Jag brukar säga, och skriva, att jag är väldigt dålig på, och rätt ointresserad av, att baka. Med baka menar jag att använda jäst, socker och vetemjöl, typ. Men att göra hälsosammare alternativ utan vitt socker och mjöl tycker jag faktiskt är ganska kul. Förmodligen för att det är så enkelt, dessutom har jag oftast sådana ingredienser hemma.

När jag hittade det här receptet i senaste numret av tidningen Buffé (ges ut av ICA) behövde jag inte ens kolla om jag hade alla ingredienser hemma. Med andra ord inga konstigheter eller onyttigheter.

I tidningen kallas de frukostkakor med banan och blåbär, av hon som har skapat receptet och jag tycker nog de små godingarna passar att äta närsomhelst.

Det här behövs: 8-10 st

 • 2 små mogna bananer
 • 1 dl jordnötssmör (välj god kvalitet)
 • 3-4 dl valfri müsli eller granola (jag blandade även ner lite extra fiberhavregryn)
 • 1/2 msk honung
 • 1,5 dl frysta blåbär

Gör så här:

 • Mosa bananerna och jordnötssmöret med en gaffel i en bunke.
 • Blanda ner müsli/granola, honung och blåbär.
 • Blanda runt ordentligt och forma till kakor (använd 2 skedar eller händerna) och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
 • Ställ in i ugn på 175 grader i ca 20-25 minuter.
 • Låt kakorna svalna något.
 • Ät som de är eller toppa med mer jordnötssmör.

I stort sett alla ingredienser. Jag glömde ställa dit honungen.

Så goda och enkla att göra och med vettiga ingredienser (ledsen att det inte passas nötallergiker).

Önskar er en fortsatt skön helg.

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *