Hemgjord (protein)glass

Jag tänkte tipsa om en hemgjord (protein)glass som jag gjorde igår. Varför jag har satt ordet protein inom en parentes är för du kan välja om du vill ha i protein i den eller inte. Den blir lika god hur du än gör.

Jag vet inte om ni har testat köpt proteinglass, det finns några märken på marknaden och det kommer säker lanseras fler eftersom produkter med tillsatt protein är väldigt populärt. Det märket som jag testade blev jag inte särskilt imponerad av.
Tyckte inte smaken tilltalade mig alls, det kändes mer som om jag bara åt något som var ganska grynigt och kallt.
Nu är jag ingen stor glassätare så jag ska kanske inte ska uttala mig om hur det ska smaka men jag vet iallafall när jag gillar en smak eller inte.

Att göra “glass” på frysta banan har jag gjort massor av gånger och jag tycker verkligen det är ett utmärkt sätt att bl.a ta hand om bananer som ligger kavar i fruktkorgen med bruna prickar och som ingen vill äta. Dessutom blir det en riktigt nyttig ekologisk glass. Jag förutsätter att du som läser min blogg köper ekologiska bananer. Inte bara för att jag är en ekonörd utan för din egen hälsa eftersom konventionellt odlade bananer innehåller på tok för mycket bekämpningsmedel.

Nu till receptet och det du behöver är:

  • 4 frysta ekobananer
  • 200 gram urkärnade dadlar (jag hade inte så mycket dadlar hemma så i mitt recept är det ca 100 gram)
  • 1 skopa proteinpulver med chokladsmak (jag väljer ett pulver från GoforLife som heter “plant power protein mix”)
  • 1 dl pekannötter
  • 2 msk kakao av god kvalitet (jag brukar köpa Kung Markattas)
  • Receptet räcker till 2-4 port (beror på hur mycket man äter och hur mycket tillbehör/topping du har till)

Som jag skev i inledningen så bestämmer du själv om du vill ha i proteinpulver eller inte.

Kör alla ingredienser i en matberedare och servera glassen genast men om du tycker den är för mjuk så ställ den i frysen en liten stund.

Toppingen/tillbehören  kan vara i stort sett vad som helst och hallon och banan går säker hem om du gör glassen till barn. Nu tyckte jag det räckte med bananerna som är i och jag hittade inga ekohallon i min butik så det fick bli blåbär och lingon (har alltid lingon i frysen).

Originalreceptet kommer från köket.se (Leila Linderholm)

Svårare än så här är det inte att göra egen glass som inte innehåller något tillsatt socker eller andra onödiga ingredienser.

Trevlig helg!

Må bäst//Yvonne

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *