Lite tankar innan jul och recept på en pepparkaksmoothie

Nu är det endast några få dagar kvar till julafton och jag hoppas att du inte känner dig kräkfärdig av stress och press på allt som ska hinnas. Jag vet att det är lätt att säga att man ska sänka kraven och att allt kanske inte behöver vara så himla perfekt.
Men håll med om att det blir en mer fridfull jul om inte alla är helt sönderstressade, griniga och helt slutkörda på julafton.
Den där bilden av en perfekt Disney-jul med gnistrande snö, lyckliga och förväntansfulla barn, hemlagad mat och genomtänkta julklappar kanske inte alltid funkar. Och det är helt ok.
Jag älskar filmen “Tomten är far till alla barnen”. En film som med massor av intriger och känslomässiga turer och den tar dessutom upp och driver en del med samhällskritiska frågor som bl.a alkoholism, otrohet, homosexualitet och rasism.
Nu kanske genomsnittsvensken inte firar med alla sina ex och deras respektive som i filmen och hade jag en superstor familj med personer som jag visste inte funkade ihop så skulle jag dela upp julfirandet på flera dagar. Tjafs och bråk hör inte julen till, tycker jag.
Sedan är det det där med all mat. Måste vi verkligen äta så förtvivlat mycket just under julen.? Det är ju en tradition som sitter kvar från tider då det var brist på mat. Men idag, i den här delen av världen, är det verkligen ingen brist på föda. Maten är bara ett telefonsamtal eller en knapptryckning bort. Tjugofyra timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Tyvärr ökar ju också matsvinnet i och med att vi handlar mer. Vi slänger oerhörda mängder ätbar mat i Sverige (tror jag läste siffran 600 ooo ton varje år). Galet.

Jag tror att planering skulle hjälpa oss att slänga mindre. Jag brukar faktiskt försöka beräkna hur mycket alla kommer äta av vissa livsmedel(på ett ungefär).  Vi vill gärna tro att vi äter mer men när det är buffé eller gående bord tar man, förhoppningsvis, lite mindre av allt för att orka smaka på allt det man vill ha. Å andra sidan kan gående bord göra att man tar fler gånger, fast man är mätt.
Planering gäller det mesta under julen för att slippa stressa in i det sista. Jag vet. Lättare sagt än gjort.

Jag vet inte hur det är med dig men för mig är smaker och lukter så intimt förknippade med jul. Jag älskar dofter och kan gå och sniffa på de där små sakerna (kryddnejlikor) som man sätter i apelsiner.
Den här smoothies har massor av julsmaker och gillar man pepparkakor är den ett måste.

Det här behövs för ca 1 glas (2 dl)

 • 1 dl fiberhavregryn
 • 1,5-2 dl växtbaserad mjölk (jag tog havre)
 • 3 dadlar
 • 1 msk nötsmör (kan uteslutas)
 • 1 banan ( min var fryst)
 • En bit färsk ingefära
 • Kardemumma
 • Kanel
 • 1 pepparkaka
 • Kryddorna har jag inte måttangivit för där får man ta efter tycke och smak

Gör så här:

 • Blanda havregryn med mjölk i en skål och låt det stå och svälla en liten stund
 • Häll sedan i alla ingredienser i en blender/ mixer och mixa till en krämig smoothie
 • Häll upp i ett glas och toppa med krossad pepparkaka och svenska ekologiska lingon.

img_5334

Klicka på länken om ni vill läsa om hälsoeffekterna hos julens kryddor:

Hälsoeffekterna hos julens kryddor

http://kurera.se/halsoeffekterna-hos-julens-kryddor/

Hoppas du får en skön och stressfri vecka och en riktigt God Jul.

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *