Lätt att göra eget äppelmos.

Jag är ju så lyckligt lottad som har ett alldeles eget äppelträd i min trädgård och jag brukar skryta med att det är absolut världens godaste äpplen. Ingen aning om sorten, tyvärr.
I år, liksom förra året, har vi fått mycket äpplen och jag passar på att juica, göra nyttig äppelpaj http://kroppochkost.se/?p=2481 eller bara äta som de är direkt från trädet.
Något som jag har lärt mig av min äldsta dotter är att göra eget äppelmos. Så enkelt, gott och väldigt mycket bättre än de man köper i butik som oftast innehåller en hel del socker (finns undantag).

Du behöver ca 1 kg äpplen (ca 8 normalstora), 2 msk vatten, 1 tsk askorbinsyra-alternativt 1/2 pressad citron och 1 msk kokossocker (rörsocker funkar också)

Skala äpplena och tärna dem, det är inte så noga hur stora bitarna blir. Ett tips för att äpplena inte ska bli bruna är att skala några åt gången, tärna och lägga bitarna i kallt vatten, medan du fortsätter med de andra äpplena.
Lägg äppelbitarna i en stor kastrull med ca 2 msk vatten. Koka upp och och låt dem sedan koka mjuka på medellåg värme. Lite innan de är klara häller jag i askorbinsyra och socker, för konservering. Blanda runt.
När äpplena är mjuka mixar du (med en stavmixer) till ett äppelmos med den konsistens du gillar. Personligen får det gärna vara lite små bitar i mitt mos.
Häll sedan över på burka/burkar och ställ in i kylen när moset har svalnat. En burk håller ca 1 vecka i kylen.

img_4603

Så här fantastiska ser mina äpplen ut och jag blir faktiskt lycklig av en sån här bild.

img_4594

Så här såg min frukost ut imorse med fiberhavregryn som blandas med chiafrön och havremjölk. Sedan har jag lagt på en klick äppelmos, några äppelbitar och lite nötter på toppen. En underbart god och nyttig start på dagen.

Näringsämne (enhet) Äpple m skal (hämtat från SLV’s databas)
Energi (kcal) 47,9
Energi (kJ) 200,3
Kolhydrater (g) 10,58
Fett (g) 0,05
Protein (g) 0,00
Fibrer (g) 2,32
Fullkorn totalt (g) 0
Sockerarter (g) 0,0
Summa mättade fettsyror (g) 0,00
Summa enkelomättade fettsyror (g) 0,00
Summa fleromättade fettsyror (g) 0,00
Vitamin D (µg) 0,000
Vitamin C (mg) 4,8
Folat (µg) 2,9
Järn (mg) 0,880
Salt (g)

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *