Sommarfika med småkakor

Många kanske har börjat sin semester eller har den inom räckhåll nu när vi har kommit till juli månad och sommaren börjar på riktigt. Igår var jag ute och cyklade i ett soligt Stockholm när inspirationen och suget efter småkakor kom. Så jag slängde ihop en sats havrekakor och kokoskakor som kommer att passa perfekt till sommarfika så väl i trädgården som på jobbet. Innehållet är recepten ganska lika – så behöver ni inte köpa 100 olika ingredienser. Tål man inte nötmjöl skriver jag alternativ som funkar lika bra.

Havrekakor med tranbär – 12 stora kakor
75 gram smör (rumsvarmt)
1 ägg
2,5 dl havregryn
1 dl mandelmjöl (kokosmjöl funkar också bra)1 dl kokossocker
1 dl tranbär
1 tsk bakpulver
1 nypa vanilj
1 nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker. Blanda havre, mjöl, bakpulver, vanilj och salt. Häll ner det tillsammans med äggvispet och blanda runt. Tärna smöret och arbeta in i smeten. Rör sedan ner tranbär. Min smet blev ganska kladdig så ta lite vatten på händerna och rulla små bollar som du lägger på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ugnen i ca 7-9 minuter. Lyft försiktigt över bakplåtspappret på galler och låt kakorna svalna.

20160703_190451
De ser inte mycket ut för världen men har en supergod kola-aktig smak.

Kokoskakor med körsbär – 16 runda kakor (upp till 25 mindre platta)
75 gram smör (rumsvarmt)
1 ägg
2,5 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl (havremjöl funkar också bra)
1 dl kokosflingor
1 dl kokossocker
10 körsbär (urkärnade)
1 msk honung
1 tsk bakpulver
1 nypa vanilj
1 nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl, kokosflingor, bakpulver, vanilj och salt. Häll ner det tillsammans med äggvispet och blanda runt. Tärna smöret och arbeta in i smeten. Häll i honung.
Kärna ur körsbären och skär i små bitar. Rör försiktigt ner dem i smeten. Om smeten är för torr kan du ha i 1 msk vatten.
Jag gillar att arbeta med former så dessa kakor gjorde jag till små bollar (den här smeten flyter inte ut som havrekakorna gör). Du kan även göra den till mindre platta kakor och grädda dem kortare tid i ugnen.

Lägg kakorna på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ugnen i ca 7-9 minuter (förmodligen kortare om du gör dem platta). Lyft försiktigt över bakplåtspappret på galler och låt kakorna svalna.

20160703_190644 20160703_190619
Fina va? De här blir lite torrare i konsistensen så de gör sig bra till thé, hemmagjort isthé eller något annat till fikat.

Smaklig fika!
/Gabriella

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *