Midsommar

Nu är vi här igen. Vid den här tiden på året som vi har längtat så mycket efter. Som vi sätter upp våra mål efter. Som ska vara så härlig, så underbar, så fantastisk, så perfekt…..nä sluta nu.
För midsommar är ju faktiskt bara ett datum i almanackan, som vilken helg som helst,  men av någon anledning har vi gjord den här helgen till något fullkomligt heligt. Du rör inte min midsommar, typ.
Vi tycker synd om dem som måste jobba under midsommarhelgen. Eller ännu värre. Vara kvar i stan. Va, ska du inte ut i på landet eller skärgården ??
Nu låter det kanske som om jag inte gillar att fira midsommar. Det gör jag. Jag älskar sommar och midsommar. Jag tycker bara att det blir lite hysteriskt för EN helg.
Dessutom tänker jag på alla människor som faktiskt är ensamma och inte har någon att fira(vara) med. Det gäller självklart alla högtider men jag tror jul och midsommar kan kännas extra jobbigt för dem ensamma.

Nu kommer vi till det otroligt viktiga med midsommar. Nämligen maten. Ni vet den där maten som ser ungefär lika dan ut som den vi äter på julen och under påsken. Det heter bara lite annat under de olika högtiderna. Man ändrar etiketterna 😉
Jag fullkomligt älskar Sarah Dawn Finers karaktär Lynda Woodruff som gör en underbar parodi på det jag just skrev. Kolla in den på youtube om ni inte har sett den.

Nä nu ska jag sluta gnälla över midsommar och istället  tipsa er om några enkla recept som jag gillar. Inte särskilt mycket midsommarmat men gott och enkelt.

Den här salladen gjorde jag för någon månad sedan och bjöd våra middagsgäster på.

IMG_2743

Det är kokta röd- och polkabetor, svart ris, bladspenat, jordgubbar och rostade pinjenötter. Väldigt enkelt och gott.

Att göra en dessert av en ananas är kul och dekorativt. Det är inte svårt, men kräver en vass kniv för att göra det enklare att dela ananasen i 2 halvor. Sedan skar jag ur ananasköttet men lät det ligga i botten på ananasen och la sedan över lite andra färska frukter och bär. Trevligt att ställa på bordet. Servera med glass eller grädde eller ät som det är.

IMG_3074

En jordgubbstårta hör väl ändå midsommaren till men jag är inte så förtjust i “vanliga” tårtor så jag hittade det här receptet (anja.elle.se) på en härlig raw hallon cheesecake och den blev riktigt god och var inte alls svår att göra.

Det här behövs för ca 10-12 personer:

Nötbotten:

  • 3,5 dl sötmandel
  • 12 urkärnade dadlar
  • 1 nypa havssalt

vanilj och citronfyllning:

  • 6 dl cashewnötter (blötlägg gärna 2-3 timmar så blir det lättare att mixa)
  • 2 dl kokosolja
  • 1,5 dl pressad citronsaft
  • 1 dl honung
  • 1 msk vaniljpulver
  • ev. 1 dl kallt vatten

Hallontopping:

  • 3 dl hallon (färska eller frysta)
  • 1,5 msk chiafrön
  • ca 5-6 torkade aprikoser (jag köper ekologiska från Saltå Kvarn)

Gör så här:

Mixa mandlar, dadlar och havssalt till nötbotten i en matberedare tills det blir en jämn och kladdig massa.
Tryck ut nötmassan till ett jämt lager i botten på en springform.
Häll alla ingredienser till vanilj- och citronfyllningen i en mixer eller matberedare (tillsätt ev.lite kallt vatten för att kunna mixa lättare).
Häll fyllningen i ett jämnt lager över nötbotten och ställ in i frysen ca 45-60 minuter (fyllningen ska stelna).
Mixa hallonen,aprikoserna och rör ner chiafröna. Låt stå och svälla en stund.
Ta ut tårtan från frysen och häll över toppingen och ställ in i frysen igen och ta fram ca 30 minuter innan tårtan ska serveras.
Toppa med frukter, bär, nötter eller vad ni gillar.

IMG_3092

Jag älskar vattenmelon och äter en hel del när det är säsong. När det blir varma dagar är det supergott att blanda vattenmelon, frysta hallon och krossad is i en mixer. Det blir en riktigt fräsch alkoholfri sommardrink som verkligen läskar när det är varmt.

IMG_2981Nu hoppas jag ni får en alldeles underbar midsommarhelg.

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *