Fira Nationaldagen med en syrlig rabarber- och jordgubbspaj

I morgon är det Sveriges nationaldag. En dag som jag måste erkänna att jag är ganska dålig på att fira.
Varför kan jag inte riktigt förklara för jag tänker ofta på våra grannar norrmännen och tycker det är superhärligt att se hur mycket dem firar.
Nu är det kanske inte min grej att sitta på Skansen och vifta med svenska flaggan men det finns självklart massa andra roliga(re) saker man kan göra.

En sak som är trevligt med sommar, sol och ledighet är god mat och dryck och jag misstänker att min man och jag kommer att köpa det vi gillar allra mest, nämligen fisk och skaldjur. Har vi tur är det bra väder så vi kan sitta ute och njuta.
Idag bestämde jag mig för att göra en paj med rabarber och jordgubbar.
Nu är det säsong för båda och det är lätt att hitta i butikerna. Jag letar alltid efter Krav-märkta jordgubbar och det brukar inte vara några problem att hitta men rabarber har jag inte sett några ekologiska eller Krav-märkta, tyvärr
Rabarber innehåller en hel del vatten men också C-vitamin, kalcium, en del fibrer, har ett lågt GI-värde och är väldigt näringsfattigt och kalorisnålt. 100 gram rabarber ger bara 19 kcal. Rabarber är rikt på oxalsyra som (i stora mängder) kan orsaka njursten. Därför bör personer med anlag för njursten och även små barn (känsligare njurar än vuxna) undvika rabarber.

Men för alla oss andra som gillar en frisk och lite syrlig paj kommer här ett superenkelt recept utan vitt mjöl, vitt socker eller smör.

Det här behövs till en pajform på ca 25 cm i diameter:

  • Jordgubbar, ca 200 gram
  • Rabarber, 3-4 stjälkar, beroende på storlek

Smulpaj:

  • 4-5 dl fiberhavregryn
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk kokosfett (jag mätte den osmält)
  • 2 msk vatten
  • ev. 1/2 msk flytande honung (kan uteslutas)

Gör så här:

  • Skölj, tvätta och rensa jordgubbarna och rabarberna
  • Dela “gubbarna” och skär rabarberna i ganska små bitar (1/2-1 cm stora)
  • Bred ut allt i botten på pajformen
  • Kör alla ingredienser till pajsmulet i en matberedare och smula det över jordgubbarna och rabarberna.
  • Ställ in i ugnen på ca 175-200 grader i ca 25 minuter. Alla ugnar är olika så håll koll så inget blir bränt.

IMG_2848

Innan ugnen.IMG_2849

Vad ni väljer att servera pajen till är helt upp till er själva. Vill ni ha vispgrädde, vaniljsås/glass så tar ni det. Jag väljer den nyttigare varianten med kvarg som jag blandar med lite mosade jordgubbar. Det kan sötas med lite flytande honung om man vill ha lite sötma.

IMG_2860Hoppas ni får en riktigt skön Nationaldag.

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *