Välkommen våren

Oj,  redan Valborg imorgon och dags att välkomna våren. Den som just nu känns väldigt avlägsen. Kallt i stora delar av landet kanske inte direkt inbjuder till att stå ute och grilla men det är väl inget som säger att man inte kan gå in och sätta sig och äta. Grilla ute, äta inne. Det kommer jag att göra iallafall.

Jag har längtat väldigt mycket efter grillad tonfisk som min man fixar på ett alldeles fantastiskt sätt. Eftersom det är han som grillar vet jag inte hur han gör men det blir så otroligt gott och saftigt, liksom bara smälter i munnen.
Till fisken tror jag att jag ska göra en enkel potatissallad. Den kan ätas både när potatisen är varm/ljummen eller kall men jag föredrar att äta den varm när vädret är så pass kallt just nu. En varm sommardag tycker jag däremot att den är godast att äta kall.

IMG_1094

Det är bara att blanda ihop lite valfria grönsaker och kokt potatis. I den här har jag också haft soltorkade tomater, marinerade vitlöksklyftor och rostade pinjenötter. Supergott.

Sedan är det det där med efterrätt. Jag skriver ganska ofta att jag inte kan/vill baka och det står jag verkligen fast vid. Men det som inte ska in i ugnen och hållas koll på tycker jag om att göra. Så som den här himmelsk goda råa halloncheeskakan (väldig konstig språkblandning). Jag har gjort den förut och lagt upp här på bloggen om det är någon som kanske känner igen den.

Raw halloncheesecake: 4-6 bitar

Botten:

4 dl valnötter
10 dadlar
1/2 pressad lime
1 msk kokosolja

Fyllning:

3 dl hallon
5-6 dl mandelmjöl
1 msk chiafrön
1/2 dl honung
2 msk kokosfett
1 msk lime
lite vatten till lagom konsistens

Översta lagret:

4 dl hallon
6 aprikoser
3 msk chiafrön
1 msk lime

Gör så här:

  • Mixa nötterna först och häll sedan i dadlar, lime och kokosolja. Mixa vidare till en smet/deg.
  • Tryck ut i botten på en springform (kakform med löstagbar kant)
  • Mixa ingredienserna till fyllningen. Bred ut över bottenlagret.
  • Ställ kakan i frysen i någon timme.
  • Mixa ingredienserna till det översta lagret. Bred ut detta överst på kakan.
  • Ställ kakan i frysen före servering så att den blir kall.
  • Den kan även förvaras i frysen, men ta fram i god tid före servering (annars smakar delbara kallt).
  • Jag har valt att bara använda ekologiska ingredienser.

 

IMG_2493

Ät den som den är eller servera den med lite vaniljglass.
Receptet kommer från Kurera.se

Hoppas ni får en riktigt skön Valborg/Första maj helg 🙂

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *