Helggodis

Jag testade att göra lite nya varianter den här gången på nyttigare godis till helg och fika. Daddelbollar är fantastiskt gott men jag kände att det behövs variation med, så när jag bläddrade igenom mattidningar med godisinspiration (ja, det var påsktider) hittade jag några recept att jobba kring. Mest nöjd är jag faktiskt med de Roy Fares-inspirerade chokladpuffarna, min man svalde hela satsen i ett svep och de som han smaka var alla överens om att de var extra goda.

Chokladpuffar med Roy Fares inspo (liten sats)
2 dl dinkelpuffar, honung, apelsinskal och 100 g mörk choklad (gärna minst 70%)

Sätt ugnen på 200 grader. Häll i dinkelpuffarna i en bunke och blanda runt med honung och lite apelsinskal (ca 2 tsk). Strö ut dem på en plåt klädd i bakplåtspapper och rosta i ugnen ca 10 min. Blanda runt dem några gånger under tiden och håll koll så att de inte blir brända. Dinkelpuffarna är ofta rostade när man köper dem men man får fram sån härlig smak med honungen och apelsinen i den extra rostningen vi gör här.

Medan de svalnar kan du smälta chokladen i vattenbad. Häll ner dinkelpuffarna och rör runt så de blir täckta av choklad. Klicka ut små högar på smörpapper/bakplåtspapper och förvara torrt. Är ni många är satsen jätteenkel att dubbla!

20160403_192510 20160403_192519

I samma veva som jag gjorde dessa gjorde jag även en annan variant på rawbollar, fast utan daddlar som sagt. Jag gillar hur det fräscha och syrligheten kommer fram i dom här.

Rawbollar med mango och torkade aprikoser (ca 10 st)
50 gram torkade aprikoser, 50 gram torkad mango, 0,5 dl cashewnötter, 2 msk solrosfrön, 1 msk kokosolja, lite saft från apelsin (om du ändå har en från apelsinskalet du använde i receptet ovan) och 1 nypa salt.

Dela gärna mangon i mindre bitar. Kör sen allting i en mixer. Min smet blev ganska kletig. Rulla till bollar. Om man verkligen vill ha det som godis kan du doppa dem i ekologisk vit choklad. För lite nyttigare variant rullar du dem i kokos.

20160402_200654
Naturella ovan och med choklad under.

20160403_192324

Ha det fint,
Gabriella

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *