Ett nytt år närmar sig

2015 års näst sista dag och vi närmar oss ett helt nytt år.
Ett oskrivet blad fullt av nya utmaningar och möjligheter. Möjligheter att lägga vanor, ovanor, beteendemönster eller kanske relationer bakom dig.

När vi nu går in i ett nytt år är det väldigt många som avlägger nyårslöften vid tolvslaget. Inte alltför sällan handlar dessa nyårslöften om att förbättra sin hälsa på något sätt.
Börja träna/träna mer, äta bättre/nyttigare, stressa mindre, sluta röka/dricka osv.
Men är det någon som någonsin håller sina löften?
Jag tror inte det och därför tycker jag det är onödigt att ge några.

Vad väldigt många gör fel när de sätter upp nya mål/löften är att de inte är relistiska eller konkreta. Vad är det du vill göra för förändring? Vad vill du uppnå? Hur ser dina förutsättningar ut?
Är du inte van att träna 3-4 ggr/veckan kan det var på tok för jobbigt för vissa och både motivationen och orken börjar tryta efter några veckor eller skador uppstår pga för mycket eller fel träning. Visst måste man gå in helhjärtat för en uppgift om det ska hålla. Men det är bättre och roligare att trappa upp successivt än att behöva dra ner.
Ta din träning eller dina nya kostråd på allvar och tala gärna om för din omgivning vad du håller på med. Då slipper du bli ifrågasatt hela tiden. Är du en partypingla som brukar gå “all in” varje fredagkväll och helt plötsligt börjar tacka nej till utekvällar och drinkar, börjar nog dina vänner undra. Har du däremot gjort klart för dem att under detta år kommer du dra ner på festandet för att låta kroppen komma iform tror jag de förstår.

Oavsett vad du har för mål, sätt upp mätbara delmål. Genom att uppnå små delmål ökar du din motivation. Då blir det mycket roligare att fortsätta till ditt slutmål (det behöver inte alltid vara ett slutmål utan en livsstilsföräningring som pågår resten av livet).
Med belöning menar jag t.ex avkopplande massage, spadag, nya jeans, snygga underkläder, en barnfri dag, ja i stort sett vad som helst utom mat.
Personligen skulle jag aldrig belöna mig med en pizza eller en stor godispåse.
Visst kan man göra det någon gång. Absolut. Men det kan ge bakslag och känslan av att kanske ha misslyckats gör att du faller tillbaka i i gamla osunda (o)vanor.
Tryter motivationen(vilket den gör ibland)  tänk då på dina delmål, tänk på känslan efter ett träningspass, tänk på hur bra du mår när du äter hälsosamt, tänk positivt, tänk framåt.

Alla har inte ett hav av tid så tänk också på hur du praktiskt ska få in träningen i ditt liv med familj, jobb, vänner och andra aktiviteter. Det går oftast med hjälp av andra familjemedlemmar. Kanske farmor/mormor eller någon vänlig granne kan titta till barnen medan du går och tränar. Våga be om hjälp och gör det inte så svårt för dig. Alla behöver inte träna på gym. En rask promenad är också bra.

Om du har bestämt dig för att lägga om dina kostvanor, ta inte bort allt du tycker är gott på en gång. Det blir för trist och jobbigt.
Är du en “sockerjunkie”, försök att trappa ner på godis, läsk, glass osv. Det tar  inte så många veckor innan du har vant dig vid att allt inte behöver smaka sött och sedan har du inte det begäret längre (förutsatt att man inte är sockerberoende, då är det en helt annan sak).

Det tar tid och det krävs mod för att göra en förändring.
Många vill förändra men få vågar göra en förändring.
Det är oftast ingen dans på rosor och det kan göra ont, vara jobbigt och kosta båda svett och tårar att förändra. Men det är verkligen värt det.

Jag hoppas jag kan fortsätta att inspirera er till ett lite hälsosammare liv och ge inspiration till nyttig mat. Det som jag tycker är så roligt och viktigt. Vår hälsa.

Jag önskar er ett riktigt gott slut på 2015 och ett fantsktiskt (hälsosamt) 2016.

Må bäst//Yvonne

healthy-new-year

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *