Brownies med svarta bönor

Det här med “fika” är ju lite heligt för oss svenskar. Vi älskar vårt fika och många vill gärna ha något till sitt kaffe.
Personligen är jag inget fan av sötsaker och dricker mitt kaffe utan kaffebröd. Däremot tar jag gärna en liten bit mörk ekologisk choklad till en espresso efter middagen.

Men för alla er som gillar att ta något till fikat men som ändå vill ha något vettigt och inte lika onyttigt som en bakelse eller kanelbulle så har jag bakat brownies med svarta bönor i. Det låter kanske inte så gott men jag kan lova er att det smakar betydligt godare än vad det låter. Bönerna gör att brownisarna blir saftiga och dessa är dessutom glutenfria och innehåller inget vitt socker.

Det här behövs: ca 20 små bitar

  • 1 tetra/burk kokta svarta bönor, ca 400 gram (jag valde Zetas ekologiska)
  • 3 ägg
  • 2,5 msk ekologisk kokosolja
  • 2 msk chiafrön
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1,5 dl kokossocker
  • 150 gram mörk choklad (jag valde 70%)

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnssäker form, ca 25×20 cm (jag smörjde med kokosfett)
  • Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Lägg bönorna i en matberedare och mixa slätt. Tillsätt övriga ingredienser utom chokladen och mixa till en slät smet.
  • Bryt/hacka chokladen och smält i ett vattenbad. Häll ner i smeten och mixa snabbt ihop.
  • Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 30-35 minuter. Känn med en provsticka om kakan är klar. Stickan ska vara torr. Låt kakan svalna. Servera och njut!

IMG_9206En del av ingredienserna.

IMG_9214Goda och ett nyttigare alternativ till fikabrödet.

IMG_9147Så här såg innehållet ut i Rekoboxen för juni månad. Mycket kryddor och vaniljpulvret från Kung Markatta som jag använde till mina brownies.

Receptet hittade jag i min ICA butik.

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *