En kaka (eller två) till kaffet.

Idag började jag min morgon med en powerwalk på 7,5 kilometer tillsammans med min man.
Jag måste ärligt erkänna att det tog emot att gå ut idag och om inte min man hade pushat på mig så hade jag troligtvis inte gått ut. Ni vet, när man kan hitta på tusen ursäkter för att inte träna, det var en sådan morgon. Men känslan när man kommer hem är värd all snålblåst och ryggont och allt som nu var fel imorse.
Jag brukar inte skylla på saker utan ger mig oftast iväg och tränar för jag vet hur underbart det känns efteråt och dessutom är träningen så otroligt viktig för hälsan. Det funkar inte att bara “sköta kosten” och sedan sitta still framför datorn hela dagen. Kroppen behöver röra på sig, varje dag.

Imorgon är det MorsDag. En dag min mamma vet att jag egentligen inte gillar.  Inte för att jag inte tycker min mamma är värd att firas, tvärtom. Hon är värd att firas varje dag.
Nej, det jag inte gillar med morsdag, farsdag, alla hjärtans dag osv är det kommersiella runt det hela. Tack och lov har NK slutat med sina enorma helsidesannonser (nu är ju papperstidningen på väg att försvinna) på superexklusiva smycken, klockor, parfymer mm.mm inför MorsDag. Helt vansinnigt, tycker jag.
Om man vill uppmärksamma dessa dagar, gör det enkelt. Låt barnen rita något, plocka blommor, ring din mamma, laga en god middag eller baka något gott. Eller som jag gör. Bjuder min mamma på kaffe. En annan dag.

Hur ni väljer att fira morsdag är självklart upp till er och inget som jag har med att göra.
Vill ni baka något till henne eller er själva så kommer här två supergoda recept på brownie och snickerskaka som inte innehåller smör, socker eller mjöl. Däremot innehåller dem naturliga ekologiska produkter och en hel del kalorier 🙂

Rå brownie:

  • 2,5 dl valnötter
  • ca 110 gram dadlar (10-12 st)
  • 1 dl kakao
  • 1 avocado
  • Kör allt i en matberedare och bred ut krämen i en form (min är en avlång på 11×25 cm)
    Om man vill kan man göra en glasyr och ha ovanpå.
  • 3 msk honung
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk vaniljpulver
  • lite kanel
  • Blanda alla ingredienser och bred ut över kakan
  • Ställ formen i frysen ca 2 timmar.
  • Skär bitarna i valfri storlek och ät som dem är eller servera med bär eller valfri gräddsort.

IMG_8748

Lyxig snickerskaka:

  • 100 gram valnötter
  • drygt 100 gram dadlar (ca 10-12 st)
  • 1/2 dl fiberhavregryn
  • 1/2 dl kakao
  • 1 msk vatten
  • Kör allt i en matberedare till en smet och tryck ut i en form med löstagbar kant. Min var alldeles för stor (26 cm i diameter) så välj gärna en mindre.
  • Mixa sedan:
  • 1 dl ekologisk jordnötssmör
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 2 msk honung
  • 3/4 dl vatten
  • lite flingsalt
  • Bred jordnötsröran över botten
  • Till Glasyr:
  • Smält 1/2 dl ekologisk kokosfett och låt svalna. Blanda sedan i 1, 5 msk honung, 1/2 dl kakao och ev. lite flingsalt och rör om till en glasyr som ni häller över kakan
  • Låt kakan stå i kyl och bli kall.
  • Servera med bär eller hackade nötter.

Tyvärr är ingen av kakorna gjorda för nötallergiker.

IMG_8843

I orginalrecepter från tidningen Buffé(nr 3 2015) var det agavesirap istället för honung till snickerskakan. Det är det enda som jag har ändrat på.

Trevlig helg 🙂

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *