Tips till Valborg och 1:a maj helgen

Oj, vad tiden går fort. Det är redan Valborg och snart 1.a maj. Jag älskar den här årstiden då träden börjar slå ut och det blommar överallt. Välkommen härliga maj månad 🙂

Nu börjar också den härliga ute-och grillsäsongen. För säkert kommer en hel del av oss att ta fram grillen i helgen och grilla våra favoriter tillsammans med grannar eller vänner.
Kanske grillar ni fisk eller grönsaker, skaldjur och förmodligen en del kött. Vad ni än väljer så behövs det tillbehör och den här matiga salladen passar utmärkt till det mesta.

IMG_1091

Du behöver kokt färskpotatis(gärna ekologisk), soltorkade tomater, oliver, ruccola, marinerade vitlöksklyftor och rostade pinjenötter. Det är med flit jag inte skriver ut några mängder. Ni tar helt enkelt den mängd ni tycker passar.
Blanda allt i en stor skål och ringla lite olivolja över. Väldigt lätt att förbereda några timmar innan gästerna kommer.

Häromdagen såg jag mysfarbror Ernst Kirchsteiger, på TV, göra en så enkel och god olivröra. Nu hängde jag inte med från början så jag fick kolla upp recepter efteråt. Jag har gjort om det lite.
Grovhacka ca 2,5-3 dl urkärnade oliver (jag valde ekologiska Kalamataoliver) och 2 st vitlökslklyftor. Lägg i en bunke tillsammans med 0,5 dl olivolja, 0,5 tsk flytande honung, ca 2-3 msk pressad citronsaft och en kvist färsk oregano. Kör allt med en mixerstav.
Den här röran är väldigt god att ha på fröknäcke eller på ett riktigt gott surdegsbröd.
Jag rostade brödet i ugnen ca 10 minuter (75 grader) innan jag la på röran. Så enkelt och gott.

IMG_8463

Nu ska ni få ett otroligt gott och väldigt enkelt tips på hemgjord glass som dessutom är helt fri från massa socker och onödiga tillsatser som tyvärr finns i en hel del glass som man köper i mataffären.

IMG_4441

Det här är allt som behövs för att göra en god och nyttig glass. Ta fram hallon och tina dem. Lägg kvarg och de tinade bären i en bunke och kör med elvisp en liten stund. Jag hade dessutom i en skopa proteinpulver i min, men det kan självklart uteslutas. Om man vill kan man söta med lite honung med egentligen tycker jag inte att det behövs. Ställ in i frysen minst 1 timme. Sedan är det bara att ta fram, lägga upp i skålar och dekorera med färska eller frysta hallon eller något annat som passar.

IMG_4429

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/manga-tillsatser-i-vanlig-glass

Klicka på länken ovan om ni vill läsa mer om tillsatser i glass.

Jag hoppas ni får en riktigt skön, och förhoppningsvis solig Valborg och 1.a majhelg 🙂

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *