Kryddiga bönburgare

Hej igen,
äntligen börjar solen värma och lika säkert som vallfärder till körsbärsträden i Kungsträdgården är grilldoften i parken. När många tänker på grillning så tänker de på hamburgare, som oftast består av kött. Dagens recept är därför på supergoda bönburgare som både veggies och köttälskare kommer att gilla. Dessa gör jag förvisso i ugn, men jag är säker på att de kommer att passa lika bra på grillen i sommar.

10 medelstora burgare
2 burkar kokta kidneybönor (á ~400 gram)
1 stor vitlöksklyfta
1 röd chilifrukt
1 dl ekologisk majs
1.5 dl solrosfrön
2 dl riven morot
1 tsk gurkmeja
1 ägg (kan uteslutas)
2 dl riven cheddar/prästost (kan uteslutas)

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka chili och vitlök och fräs på låg värme i lite olja i en panna. Riv moroten och häll ner i pannan. Krydda med lite gurkmeja (den är mest med för färg och för att den är nyttig, inte för smak).
Häll av kidneybönorna och mosa dem med gaffel eller potatispress i en bunke, det ska fortfarande vara bitar kvar. Blanda dem med innehållet i stekpannan, ägg, majs (röd paprika blir oxå gott), solrosfrön och ost. Uteslut osten om du vill ha dem lite smalare / veganska. Krydda med svartpeppar.
Det blir en kletig smet så antingen formar du med händerna eller klickar ut runda burgare på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in dem i ugnen i ca 25 minuter.

IMG_2839
Dessa går att servera på många sätt. Antingen i ett härligt grovt bröd som hamburgare och valfri dressing. Här har jag serverat med grönkål, spenat, avokado, ugnsrostad potatis och en hemmagjord chilidressing.
Burgarna är väldigt enkla att variera om man vill leka med grönsakerna man har i. Både paprika och selleri passar bra – beror på vad man gillar. De innehåller härliga proteiner från bönor och solrosfrön, de kan dessutom göras mer eller mindre smala beroende på om man väljer att ha i ost.

Testa och njut,
Gabriella

2 thoughts on “Kryddiga bönburgare

  1. Kul, hoppas du gillar dem Minna!
    Du kan även testa en enkel fräsch yoghurt-lime-basilika dressing eller något mer åt senapshållet med dijon och yoghurt, tror jag passar minst lika bra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *