Frestelser finns runt omkring oss.

Igår när jag stod på bensinmacken och skulle betala efter att jag hade tankat slog det mig, återigen, hur otroligt mycket godis och onyttigheter det finns runt omkring oss hela tiden.Hur gärna vi än vill undvika vissa produkter är det verkligen svårt.
Det pratas hela tiden om att övervikt ökar och vi borde äta bättre, mer frukt och grönt och mindre socker och skräpmat. Men hur i hela världen ska det gå tll när man fullkomligt måste navigera sig fram mellan godisdiskarna för att nå kassan?
Väl framme där väntar ytterligare frestelser i form av “tag 3 betala för 2”- godis eller styckesaker. ICA-kvantum där jag oftast handlar har väldigt ofta en korg bredvid kortterminalen med typ tablettaskar eller något annat godis.
Allt för att öka folks impulsinköp som ger klirr i kassan hos butiksägaren.

Tillbaka till Statoil där jag fick vänta en stund på kunder innan mig och hade då tid att titta runt ordentligt.
Där fanns hur mycket godis som helst och det som för mig känns mest naturigt att ha på en bensinstation, dvs tillbehör till bilen, det är placerat längst ner, längst bort i butiken. Återigen vill butiksägarna att vi ska imulsköpa onyttigheter. Det luktar dessutom kanelbullar och korv när man kommer in på macken. Bara det skapar ett sug eller begär och det vet självklart ägaren om.
Har man minsta svårighet att motstå den doften är man fast. Då går man förmodligen ut från macken med, inte bara ett bensinkvitto, utan också en korv med bröd och läsk eller kaffe och kanelbulle i handen.

Självklart är allt detta med exponering i butik väl undersökt. Allt för att få oss konsumenter att spendera och köpa mer.
Jag läste i Jacob Gudiols bok “Skitmat” att frukt och grönt nästan alltid finns först när man kommer in i en större matbutik. Detta är självklart för att det ska ge ett så fräscht intryck som möjligt, att det sen är rätt korkat att plocka ner känsliga frukter och grönsaker först i kundvagnen/korgen verkar ingen bry sig om. Dessutom känner vi oss duktiga om vi lägger ner nyttigheter först i korgen, då kan vi med gott samvete plocka ner lite godis senare på vår väg mot kassorna.
Doften av nybakat bröd gör oss också köpsugna. Särskilt om man går och handlar hungrig.

För den som kämpar och försöker avstå från godis/skräpmat eller för de som har ett matmissbruk/sockerberoende måste alla dessa frestelser vara ett rent helvete (ursäkta ordvalet) och jag önskar att vi kunde ändra på detta. Men ökar exponeringen av skräpmat, ökar vår konsumtion av den. Tyvärr.

Jag hoppas att ni som kämpar för att avstå all skitmat som finns, för att må bra och vara snäll mot era kroppar. Jag hoppas ni orkar kämpa vidare. Kom ihåg att om ni någon gång faller för en frestelse (vilket är helt mänskligt) ge inte upp utan fortsätt bara med era mål att äta hälsosam mat. Vi har alla så mycket att vinna på att leva ett hälsosamt liv med bra mat och regelbunden motion.

Det här är så långt ifrån skräpmat man kan komma.

IMG_8294

Jag såg ett citat på Paulo Robertos Instagram som löd så här:
“Giving up on your goal because of one setback is like slashing your other three tires because you got one flat”

Källa: “Skitmat” av Jacob Gudiol

Må bäst// Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *