Våffeldagen

Imorgon den 25 mars är det våffeldagen.
Gott och trevligt tänker säkert de flesta av er men har ni en aning om varför vi äter våfflor just det här datumet?….
Nä, tänkte väl det 🙂 Inte jag heller. Så jag googlade och fick fram detta:

Vårfrudagen är en kristen högtid och har sitt ursprung i jungfru Marie bebådelsedag som firas 10 månader före julafton då hon genom ärkeängeln Gabriel fick reda på att hon var havande med Jesus.

Jaha, men vad har hennes graviditet med våfflor att göra??

Jo, namnet våffeldagen kommer troligen från att vårfrudag uttalades felaktigt och det blev vafferdag som sedan blev vaffeldag och vaffla är en äldre variant av ordet våffla. Dessutom passade det bra att äta våfflor på våren, eftersom det efter vintern återigen var gott om mjölk och ägg. Och så föddes våffeldagen.
Ibland är missförstånd och felsägningar inte så dumt.

Visst är våfflor gott men kanske inte det nyttigaste man kan äta. Å andra sidan, om man bara äter våfflor den 25.e kan man gott unna sig det, tycker jag.

Men jag är som jag är och vill alltid göra en nyttigare variant på något mindre onyttigt, därför provade jag att ta min proteinpannkakssmet och hälla i våffeljärnet.
Det funkade alldeles utmärkt så ni som inte vill ha vetemjöl och smör i era våfflor kan prova det här.

2 ägg
1 dl bovetemjöl
1 skopa proteinpulver (jag har vaniljsmak)
4 dl valfri mjölksort (jag hade havremjölk)
Till våfflorna hade jag kvarg och frukt och bär.
Ni som gillar grädde eller turkisk yoghurt kan självklart ha det till. Jag valde frukt och bär i stället för sylt och ni väljer det ni tycker passar.

IMG_7977Hoppas ni får en trevlig (våffel)dag 🙂

Må bäst//Yvonne

källa:temadagar.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *