Detoxhelg

Hej,
jag gillar att ta tid för lite lätt detox på helgen. Låta kropp, hud och hår komma ikapp. Detta gör jag med bra mat och ekologiska råvaror (ja, till hud och hår med).

I tidigare Kropp och Kost-inlägg har ni fått inspiration till bra juicer, vi har ju alla hört så mycket om hur bra rödbetan är för utrensning och för levern. För detta krävs det att man har en råsaftcentrifug, det går inte riktigt att få ur all juice i en mixer. Jag har dock skrivit tidigare om att när ni gör rödbetsbiffar och river rödbetorna kan man pressa ut juicen i ett glas, detta är dock lite meckigt om man inte just ska laga det. Hur som helst, så här fin, härlig och god kan en juice bli. Bara att passa på när det är säsong för massa härliga nyttigheter. IMG_5831IMG_5841
Recept här.

En annan favoritrutin jag har är min hemmagjorda hår- och ansiktsmask, full av bra oljor och protein. Jag använder: äggula (protein), olivolja (fett), yoghurt, honung (ger otrolig lyster) och arganolja (valfritt). Först har jag den i håret ca 1,5 h och ca 15 minuter i ansiktet. Blir det över kan du spara i en burk och använda till ansiktet även dagen efter. Min hy strålar av denna inpackning med en gång. Tidigare inlägg här.

IMG_1703

Så till maten, vad ska man äta en sån här dag? Jag gjorde tonfisktacos häromdagen som blev superbra.

Tonfisktacos med mangosalsa – 2 port

2 burkar tonfisk, chili, lime, 1 stor avokado, gurka, paprika, morot, mango, tomat, olivolja och gemsallad.

För att göra tonfisken lite roligare steker jag den lätt tillsammans med lite chili och lime, för att få en fräsch och kryddig smak.

Mangosalsan gör jag på frusen mango som fått tina. Finhacka tomaterna och blanda med mangon. Rör runt med lite olivolja och krydda gärna lime och koriander om du gillar det.

Avokadon mosar jag och kryddar med lite peppar och om du vill kan du röra i en matsked kvarg eller turkisk yoghurt.

Skär sedan grönsakerna och servera. Istället för tacoskal använde jag gemsallad. Inte min snyggaste uppläggning men supersnabbt, gott och mättande.

IMG_2670På bilden ser ni även lite ris, min kille behöver mycket kolhydrater så vi kokade lite ris till med.

Mellan inpackningar och mat se gärna till att komma ut i friska luften och ta en promenad med hunden, mannen, kompisen eller själv i lugn och ro.

Hoppas ni blev inspirerade till en hälsosam helg!
/Gabriella

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *