1:a advent.

Imorse när jag var ute med min hund hade jag väldigt svårt att tro att det på måndag är den 1:a december. Vädret där jag bor (Stockholm) har visserligen visat 50 nyanser av grått i stort sett hela november men det är varmt för årstiden. Det gillar jag. Slippa skrapa bilen, skotta snö och klä på sig lager av kläder. Många hundägare jag träffar på mina promenader säger samma sak. Ingen snö, tack. Tror det är lite åldersrelaterat. Vi blir lite mer bekväma med åldern.

Det är 1:a advent imorgon och många av er kommer säkert att äta både lussebullar och pepparkakor till kaffet eller till ett glas glögg. Jag har faktiskt också bakat pepparkakor. Eller rättare sagt kavlat ut en deg, tryckt ut figurer och ställt in plåten i ugnen. Det där med bakning är ju inte riktigt min grej så jag fuskade. Jag köpte en färdig deg från Änglamark. Det är alltså ekologiska och KRAV-märkta ingredienser. Men tro inte att innehållet är bättre bara för att det är eko. Nejdå, den första ingrediensen är socker och den andra är sirap. Degen innehåller 62 gram kolhydrater varav sockerarter är 31 gram/100 gram och hela förpackningen väger 500 gram. Jag vet att man kan göra egen deg men eftersom det bara är jag och min man i mitt hushåll, och ingen av oss är så värst förtjusta i pepparkakor, så la jag ingen större energi på att leta upp ett recept på en “nyttigare” deg och sedan stå där med massor av pepparkakor som ingen äter. Visst skulle jag kunna ge bort pepparkakorna till någon, men så blev det inte. Kanske nästa år..

IMG_6632Väldigt enkelt för oss som inte vill/orkar göra egen deg.  IMG_6661Riktigt snygga(?)  Jag är verkligen ingen expert på pepparkakor med jag tyckte smaken blev bra.

IMG_6663Självklart var jag tvungen att åka och köpa en helt underbart god och smulig Stiltonost. Farligt gott!

Förra julen provade jag ett recept på glutenfria saffransbullar som jag även gjorde häromdagen. Jag tycker de bullarna (eg. mer som mjuk pepparkaka i konsistensen) är väldigt goda och receptet är lätt att göra. Här kommer det:

Det här behövs:

50 gram smör
2 ägg
1 dl mjölk (jag tog havremjölk)
1 dl sukrin eller kokossocker
3 dl mandelmjöl
1 dl pofibrer( det är potatisfibrer som binder vätska och gör brödet mer saftigt. Jag hittade det där de glutenfria produkterna finns)
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 kuvert saffran

Gör så här:

Smält smöret.
Vispa ägg och sötningsmedel poröst
Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke och blanda sedan ihop med äggsmeten
Häll i smöret och mjölken
Rör ihop allt och låt smeten stå ca 15 min för att den ska tjockna.
Klicka ut smeten till runda bullar på en plåt med bakplåtspapper eller klicka smeten i formar (det gjorde jag).
Grädda ca 15 min på 200 grader eller tills bullarna har fått färg.

IMG_6459Tyvärr lite mörk bild.

Alla kanske inte vill ha glögg med alkohol i och personligen är jag inte så förtjust i glögg. Jag tror varje år att jag vill ha och brukar också köpa någon flaska, oftast utan alkohol.
Men efter ett litet glas är jag nöjd och då menar jag inte för dagen utan för resten av december. Tycker det är för sött på något sätt.
Idag valde jag att göra en egen för att  se om det skulle smaka bättre. Med ekologiska produkter och inget tillsatt socker.

Jag köpte 1 liter KRAV-märkt tranbärsjuice.
Hällde ca 4 dl i en kastrull. La i 2 stora kanelstänger, ca 10 st nejlikor, en liten bit färsk ingefära och ca 1/2 tsk kardemummakärnor (man kan lägga till andra kryddor och ta bort det man ev. inte gillar)
Jag lät allt koka upp och sedan fick det stå och sjuda ca 15 minuter för att få mycket smak.
Sedan silade jag bort kryddorna och hällde upp ett glas med den varma drycken och la i lite mandlar och russin.

IMG_6667Gott och absolut inte så sött som det brukar smaka. Riktigt nöjd.

Hoppa ni får en riktigt skön 1.a advent.

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *