Glutenfritt morotsbröd

Att använda morötter när man bakar mat- eller kaffebröd är riktigt lyckat tycker jag. Det gör verkligen brödet saftigt och det smakar inte alls morötter (som många tror) om man nu inte gillar smaken lika mycket som kaniner gör.

Idag provade jag att göra ett morotsbröd som är glutenfritt. När jag hade tagit ut brödet ur ugnen hade jag svårt att vänta till det hade svalnat innan jag fick lägga lite ekobregott på en skiva och smaka. Finns det något godare än ljummet hembakat bröd med en klick smält smör. Jag äter väldigt sällan bröd och framförallt köper jag inte bröd eftersom jag är rätt petig på innehållet. Ett bröd som jag gillar och kan köpa om jag hitter det är Kung Markattas linfröbröd. Bra ingredienser som alla är KRAV-märkta, saftigt och gott. Men hembakat smakar ändå bäst.

Det här behövs:

 • 2 dl bovetemjöl
 • 2,5 dl mandelmjöl
 • 2 rivna morötter (jag tog 2 riktigt stora)
 • 1 msk fiberhusk
 • 2 msk kokosolja
 • 2 uppvispade ägg
 • 1,5 dl frön (jag tog solrosfrön och pumpakärnor)
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 krm vaniljpulver
 • 1 tsk kanel
 • ev. lite salt
 • 1,5 dl havre- eller mandelmjölk

Gör så här:

 • Sätt ugnen på 180 grader.
 • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
 • Tillsätt de blöta ingredienserna och bland ordentligt.
 • Smörj en brödform (jag tog kokosfett)
 • Häll i smeten och toppa ev. med lite frön
 • Grädda i ca 45 minuter (tänk på att alla ugnar är olika) till brödet har fått en krispig yta. Eller känn med en sticka i brödet. Jag tog ut det när det var lite kladdigt i mitten.
 • Låt brödet svalna en stund innan ni skär i det.

IMG_6413Så gott det blev 🙂

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *