Att välja rätt.

Jag älskar att vara kostrådgivare. Jag älskar att få hjälpa människor att komma till rätta med sina problem eller önskemål. Att få dem att gå upp eller ner i vikt, att komma iform, att få bättre träningsresultat eller helt enkelt bara få mer energi och känna sig piggare i vardagen. Att se glädjen hos dessa personer när de har lyckats med sina mål är helt underbart.

Men även jag blir fundersam över alla kostråd som hela tiden dyker upp. Metoder, dieter och allmänna råd som hissas och dissas i media på löpande band. Vem och vad ska man tro på? När inte ens “experter”, läkare eller forskare kan enas om vad vi ska äta. Hur ska då gemene man veta eller förstå ? Allt kanske inte är så bra som det låter?

Det här blev jag påmind om när jag läste ett blogginlägg som någon hade delat på FB och som handlade om smaksatt kvarg. Kvarg har den senaste tiden blivit omåttligt populärt framför allt bland dem som tränar och bland dem som vill äta bra och nyttigt. Kvarg innehåller bra med protein och är fettsnålt. Jag tycker dessutom att det är väldigt gott och äter det ofta. MEN, det är den naturella kvargen som är nyttig. Inte den smaksatta. Den kan man äta som en dessert eller som alternativ till glass men inte för att man har hört/läst att kvarg är nyttigt.

För mig är är det självklart att smaksatta produkter, som t.ex yoghurt, fil, kvarg osv, innehåller socker. Men jag förstår att det inte är det för alla. Är man inte så insatt eller inte läser innehållsförteckningen är det lätt att tro att Arlas vaniljkvarg är något som är bra.

Det var just Arlas vaniljkvarg som det där blogginlägget handlade om. Personen skrev att vaniljkvargen innehöll 8,6 gram socker/100 gram. Äter man hela förpackningen på 500 gram får man i sig lika mycket socker som 16 sockerbitar innehåller eller lika mycket socker som i en 1/2 liter cocacola. Den produkten är inte nyttig.

Vi som jobbar med kost måste bli mer tydliga när vi beskriver produkter så att alla förstår. Jag lovar att även jag ska bli bättre och inte ta för givet att ni som läser direkt fattar vad jag menar.

IMG_6354

Så här kan du smaksätta din naturella kvarg. Eller med frukt eller vad ni gillar. Mycket nyttigare än den smaksatta. Vilket kvargmärke ni väljer spelar ingen roll, bara den är naturell.

IMG_6257

Lätt, gott och nyttigt 🙂

Här är länken till blogginlägget om smaksatt kvarg:

http://styrkebloggen.se/styrketraning/kvarg-bluffen/

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *