Morotskaka

Jag har den senaste tiden haft kylen full av ekologiska morötter.  Det har ofta varit kampanjpris på dem i och med Rosa -bandet kampanjen nu i oktober. Eftersom jag tycker om att pressar morötter i råsaftcentifugen har jag alltid stora påsar hemma.

Igår hade jag lovat att åka förbi mina föräldrar och fika med dem. De tillhör den generation som gärna vill ha något till kaffet.  Jag har inget behov av det och tur är väl det så ofta som jag dricker kaffe. Då skulle jag nog rulla fram 🙂 Men vad skulle jag hitta på att ta med som var lätt att göra och självklart smakade gott?

I senaste numret av Kurera hittade jag ett recept på en morotskaka som var utan vitt mjöl och vanlig vitt socker. Passar alltså för dem som inte tål gluten. Den fick det bli.

Det här behövs:

  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1,5 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 3 ägg
  • 3 dl Sukrin Gold (jag tog 3 dl kokossocker i stället)
  • 4-5 dl rivna morötter
  • 1,5 dl smält kokosfett(i receptet stod det att man skulle ha neutral smak men jag tog min som har kokossmak och jag tyckte inte det gav någon smak)
  • Jag har valt att bara använda Krav-märkta och ekologiska produkter.

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Blanda alla torra ingredienser och kryddor i en bunke.
  • Vispa upp sukrin/kokossocker och ägg tills det blir fluffigt och blanda försiktigt ner med de torra ingredienserna.
  • Tillsätt de rivna morötterna och kokosoljan.
  • Lägg bakplåtspapper i en springform och smörj kanterna med kokosolja.
  • Häll i smeten och grädda i ca 25 minuter.

I receptet fanns det en frosting till men den gjorde inte jag utan jag vispade grädde och blandade ner lite mascarpone (krämig färskost) i grädden.

IMG_6234

 

Nöjd med resultatet  🙂

Trevlig helg!

Må bäst//Yvonne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *