En gluten-och mjölkfri kaka till nationaldagen.

Ni som brukar läsa min blogg vet att jag inte baka särskilt ofta, det ska mycket till för att jag ska fastna för ett recept och tycka att det är värt att göra det. Eftersom jag inte är särskilt förtjust i att baka eller äta bakverk lägger jag hellre min tid på annat. Men när jag såg det här receptet(från Biofood’s facebooksida) fastnade jag direkt. Dels för att det var vettiga ingredienser och inte tonvis med vitt socker, vetemjöl och typ ett helt paket smör som ska i. De recepten är inget för mig.  Dels verkade det lätt att göra, det tilltalar mig och det kanske bästa av allt, mycket chokladsmak 🙂 Jag älskar mörk choklad!

Det här behövs: ca 6-8 bitar

 • 1,5 dl bovetemjöl
 • 1 dl honung, alternativt kokossocker
 • 3/4 dl kakao
 • 2 bananer
 • 3 msk kokosolja
 • 1 tsk bakpulver
 • 1,5 dl blåbär(jag tog frysta)
 • 1 dl hackade valnötter (kan uteslutas)
 • 1 tsk chiafrön
 • 100 gram mörk choklad(gärna 70%)
 • 1 msk kokosolja
 • 1 msk kokosmjölk(kan uteslutas)

Gör så här:

 1. Rör samman alla torra ingredienser i en skål.
 2. Mosa bananerna väl och blanda med mjölblandningen.
 3. Gör 3 msk kokosolja flytande(jag smälte i en kastrull) och blanda noga med övriga ingredienser.
 4. Grovhacka valnötter och blanda i smeten.
 5. Rör ner blåbären.
 6. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd ugnsplåt eller en mindre ugnsfast form, ca 20×15 cm.
 7.  Grädda 13-15 minuter mitt i ugnen på 200 grader.
 8.  När kakan svalnat, smält chokladen i ett vattenbad och rör ner 1 msk kokosolja+ 1 msk kokosmjölk (jag glömde kokosmjölken och det funkade ändå). Blanda väl.
 9.  Bred ut chokladsmeten över kakan. Ställ kallt för att stelna.
 10. Garnera med valfri frukt eller bär. Hallon, passionsfrukt eller apelsin passar väldigt bra till och självklart grädde för den som vill.

IMG_4716

Så här såg den ut innan chokladen hade stelnat.

IMG_4722Den blev väldigt god och så som jag önskade med mycket smak av choklad. När jag bakade valde jag bara ekologiska produkter men om du inte har den möjligheten välj ekobananer och honung. Läste nyligen om fusket med honung(ej KRAVmärkt) som är utblandat med vatten och har tillsatt socker.

Det här är kanske något att bjuda vänner och familj på den 6.e juni 🙂

Må bäst//Yvonne

2 thoughts on “En gluten-och mjölkfri kaka till nationaldagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *