Nyttiga våfflor

Hej,

idag är det våffeldagen och vem gillar inte våfflor? Traditionella våfflor kan vara rätt tunga, kaloririka och främst lämpa sig som efterrätt. Själv gillar jag att “gömma” nyttigheter i mat, så att man kan äta god mat även till middag – med gott samvete. Dagens idé är därför att göra våfflor på sötpotatis, i paleo-anda. Vill ni inte göra våfflor kanske ni minns mina pumpapannkakor?

Sötpotatisvåfflor – 2 port

1 stor sötpotatis, 2.5-3 dl havremjöl, mandelmjöl eller kokosmjöl, 2 ägg, 1 tsk bakpulver, lite kanel, en nya salt, äkta vanilj och några stänk honung.

Skala sötpotatisen. Det finns flera sätt att tillaga den, antingen kan den bakas i ugnen ca 30 min på 200 grader alt kokas mjuk. När potatisen är klar, låt den svalna och sätt på våffeljärnet. Mixa sötpotatisen i en mixer/matberedare och tillsätt sedan resterande ingredienser. Tillsätt ev lite kallt vatten vid behov. Grädda i järnet.

Servera gärna med kvarg, bär, banan, nötter eller nötsmör. Dessa går även att göra salta och kan serveras med creme fraiche och lax – men dra då ner på kanel och honung i smeten.

Hoppas det smakar! Jag återkommer med egna bilder senare. Tillsvidare får ni hålla tillgodo med en bild jag lånatsweet_potato_waffle www.wholegraingourmet.com

/Gabriella

 

2 thoughts on “Nyttiga våfflor

  1. Men oj vad gott! Har inget våffeljärn så blev inga våfflor igår men tänkte skaffa ett och då ska dessa bli premiärvåfflor. Älskar sötpotatis 🙂

    1. Gör det! Säg till om du kommer på ett knep att få dem frasiga! Kanske om man har belgiska våffeljärn…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *