Ät bra och må bra.

Många vet att det är bra och hälsosamt att äta frukt, bär och grönsaker men de flesta äter ändå inte tillräckligt mycket. 8 av 10 svenskar får inte i sig den dagliga rekommendationen på minst 500 gram frukt/grönt. Hallå, hur svårt kan det vara ?

500 gram motsvarar ungefär 3 frukter och 2 ordentligt stora portioner grönsaker (enligt Livsmedelsverket). I frukt och grönt finns massor av hälsofrämjande ämnen som vitaminer, mineraler, antioxidanter och kostfibrer, dessutom mättar det väldigt bra. Om vi nu vet att grönsaker är nyttigt och skyddar mot vissa cancerformer, hjärt-kärl sjukdomar och diabetes typ 2 och ger ett allmänt välbefinnande och trivsam vikt, varför är det då så få som får i sig tillräckligt ? Jag har nog inget riktigt bra svar på det men en av mina egna teorier är att många gör det för svårt för sig. Man står där med en fänkål, selleri eller något annat som inte är helt bekant och har inte den blekaste aning om hur man ska tillaga dem.

Jag äter mycket grönsaker säker mer än de flesta men t.o.m jag tycker ibland att det är mycket att tugga och jag blir väldigt fort mätt utan att ha ätit upp allt på tallriken. Ett superenkelt och bra tips för att få i sig mer grönsaker är att finhacka dem. Jag fyller matberedaren med diverse råa grönsaker och kör dem tills de har blivit fin- eller grovhackade. Välj de grönsaker som du tycker om, men ta inte bara isbergsallad och gurka utan våga prova något nytt.

IMG_3924

IMG_3925

IMG_3930

Det här är så otroligt gott och jag har ofta i en bit färsk ingefära som ger mycket smak dessutom brukar jag ha i lite örtsalt och ringla olivolja över allt. Vill man ha kött eller fisk går det alldeles utmärkt att lägga till.

 

IMG_3931

Lägger du i ganska mycket olika grönsaker blir det tillräckligt för en matlåda till dagen efter också och på så sätt vet du att du får i dig tillräckligt även nästa dag. Glöm inte bort att även äta någon frukt och lite bär under dagen också. Följer du det här får du i dig dina 500 gram per dag och både du och din kropp kommer må alldeles utmärkt.

Lätt, gott och nyttigt 🙂

Må bäst//Yvonne

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *